120 sans-papiers bezetten ULB gebouw: 'We hebben geen enkel perspectief'

ADD
© BRUZZ
13/02/2021

Sinds maandag bezetten zo'n honderdtwintig sans-papiers universiteitsgebouw K van de ULB. Ze zijn de wanhoop intussen nabij. "We hebben geen enkel perspectief. We worden aan ons lot overgelaten." Volgens de politie zou de bezetting wel eens maanden kunnen blijven aanslepen.

De honderdtwintig sans-papiers bezetten sinds maandag een universiteitsgebouw van de ULB. Ongeveer de helft van de bezetters zijn vrouwen en kinderen. "Het is ontzettend moeilijk. De koude temperaturen houden ons binnen, maar meer dan een matras hebben we hier niet," vertelt een Marokkaanse vrouw die graag anoniem blijft.

Ook de sanitaire maatregelen die nog steeds gelden om een verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken, blijken moeilijk op te volgen. Douches zijn er niet, de bezetters verhelpen zich dankzij de toiletten van de universiteit.

Akkoord met eigenaar gebouw

"We hebben een deal met de universiteit, maar hoe lang we hier mogen blijven is niet duidelijk", klinkt het. De bezetters zijn naar eigen zeggen de wanhoop nabij. "We hebben geen enkel perspectief. We worden aan ons lot overgelaten," vertelt verantwoordelijke van het collectief Mohammed Alexis.

Olivier Slosse, de woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elesene, laat weten dat de situatie maanden aan een stuk zou kunnen aanslepen. "De bezetters hebben inderdaad een deal met de beheerders van het gebouw. Zolang er zich geen incidenten voordoen kan het dus nog een tijdje aanslepen. We blijven het uiteraard opvolgen," klinkt het.

De communicatiedienst van de Franstalige universiteit, die het gebouw beheert, konden we zaterdag niet bereiken voor meer informatie over het akkoord met de sans-papiers.

Vraag naar regularisatie

Sinds eind januari wordt ook de Begijnhofkerk opnieuw bezet door mensen zonder papieren. Ze zijn intussen met meer dan vierhonderd en eisen papieren. Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) noemde de Begijnhofbezetting een poging tot ‘chantage’. Een algemene regularisatie komt er niet. “Maar wij geven ook niet zomaar op”, klinkt het. “Er zullen nog meer bezettingen volgen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni