160 nieuwe besmettingen in België

© PhotoNews
| Virologen Steven Van Gucht (vooraan) en Emmanuel André (midden) geven toelichting over de nieuwe besmettingen.

In België zijn er de laatste 24 uur 160 nieuwe besmettingen bijgekomen, onder wie acht Brusselaars. Daarmee staat de teller in ons land op 559. "Dit is een onderschatting", zegt het crisiscentrum. "Dit is nog maar het begin van de epidemie."

Het is de eerste dag dat er zoveel nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. "We zitten in het begin van wat een exponentiële stijging zou kunnen zijn, maar door onze nieuwe maatregelen gaan we die stijging afremmen”, zegt viroloog Steven Van Gucht tijdens een persconferentie over het nieuwe crisisberaad.

Het doel is om een situatie zoals in Italië, waar de gezondheidszorg het aantal slachtoffers niet kon volgen, absoluut te vermijden.

Gisteren zijn er meer dan duizend stalen getest in het hele land. "We testen alleen de mensen met de zwaarste symptomen", zegt viroloog Steven Van Gucht. Het huidige aantal besmettingen in België - de teller staat nu op 559 - is daarom een onderschatting, aldus Van Gucht. Er is wel een nieuw surveillancesysteem opgestart om de komende dagen betere gegevens te krijgen.

De effecten van de maatregelen die de federale regering donderdagavond heeft aangekondigd zullen pas binnen vijf à tien dagen voelbaar zijn, klinkt het verder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?