18.000 Belgen ondertekenen petitie #GeenMensenOpStraat

20211222_petitie Vluchtelingenwerk Vlaanderen Sammy Mahdi
© Vluchtelingenwerk Vlaanderen
© Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Al maanden woedt een opvangcrisis in ons land. Daarom startten Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Amnesty International een petitie waarmee ze meer dan 18.000 handtekeningen verzamelden. Woensdag trokken ze naar het kabinet van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi om de petitie te overhandigen.

Meer dan 18.000 Belgen hebben de petitie ‘#GeenMensenOpStraat’ ondertekend. “Dat is een sterk signaal richting de staatssecretaris,” zegt woordvoerder van Vluchtelingenwerk Vlaanderen Elias Van Dingenen. “We kaarten als middenveldsorganisatie al langer aan dat er iets moet veranderen, maar nu kunnen we daar de kracht van de 18.000 stemmen die hetzelfde zeggen achter zetten.”

De organisaties roepen de staatssecretaris op noodopvang te voorzien. Verder willen ze de garantie dat elke persoon een aanvraag tot internationale bescherming kan indienen. Ook moet de regering werk maken van een flexibeler opvangsysteem met focus op kleinschalige initiatieven, om gelijkaardige crisissen in de toekomst te voorkomen.

“Na het afleveren van de petitie is de staatssecretaris nog in gesprek gegaan met onze directeur Tine Claus en de directeur van Amnesty International Belgique Philippe Hensmans. Aansluitend hebben we de staatssecretaris kunnen verwelkomen voor een discussie binnen onze organisatie,” aldus Van Dingenen. Over de inhoud van de gesprekken kan Van Dingenen niets zeggen.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen zal de situatie blijven monitoren aan het Klein Kasteeltje. “Het is een heel moeilijke situatie voor alle diensten die betrokken zijn, waaronder de staatssecretaris zelf. Het blijft wel de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris om ervoor te zorgen dat dit zo snel mogelijk opgelost geraakt.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?