persconferentie USPR hongerstaking

200-tal cultuurwerkers in de bres voor hongerstakers

© BRUZZ
18/07/2021
Updated: 19/07/2021 08.34u

Een tweehonderdtal Belgische cultuurwerkers weigeren nog langer ons land te vertegenwoordigen in de wereld. De cultuurwerkers protesteren zo tegen het uitblijven van een "duidelijk en coherent antwoord" van de beleidsmakers aan de hongerstakende mensen zonder papieren. Intussen hebben burgerbewegingen een open brief geschreven aan koning Filip.

Sinds 23 mei houdt een 400-tal mensen zonder papieren een hongerstaking in de Begijnhofkerk en op de campussen van de VUB en ULB in Brussel, om een regularisatie te vragen. Donderdag stelde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) een neutrale zone in nabij de Begijnhofkerk waar de sans-papiers zich kunnen informeren over hun situatie en de haalbaarheid van een aanvraag tot regularisatie. Maar dat aanbod leidde niet tot een einde van de hongerstaking. Integendeel, een deel van hen is intussen in dorststaking.

"Hoe kunnen wij op een podium over de wereld blijven praten, om zin te geven, te entertainen, sociale contacten en medemenselijkheid te creëren, terwijl in het hart van ons land mensen vechten met het laatste wapen dat hen rest: hun eigen leven?", klinkt het in de open brief, die ondertekend is door onder anderen Jean-Pierre Dardenne, Franco Dragone, Michael De Cock, Marijke Pinoy, Luk Perceval, Wim Vandekeybus, Fikry El Azzouzi, Kris Defoort en Milo Rau.

Koning Filip

De cultuurwerkers eisen "met klem dat onze regering haar verantwoordelijkheid neemt in deze administratieve impasse, voordat het drama een tragedie wordt". "We eisen dat de beleidsmakers een duidelijk en coherent antwoord bieden aan deze mensen die hun leven op het spel zetten en het dreigen te verliezen. Tot dan weigeren wij - als Belgische cultuurwerkers die voorstellingen en kunstwerken in het buitenland presenteren - ons land te vertegenwoordigen en verklaren wij dat deze stilzwijgende en onmenselijke politiek niet gebeurt in onze naam", besluiten ze.

Verschillende burgerbewegingen die de hongerstakers in de Begijnhofkerk, de VUB en de ULB bijstaan, hebben een open brief geschreven aan koning Filip. Daarin vragen ze de koning om de hongerstakers een bezoek te brengen, in de hoop dat dat de onderhandelingen met de federale regering zou deblokkeren. Volgens de burgerbewegingen wordt de toestand van de hongerstakers kritiek.

"Niemand overleeft een dorststaking langer dan drie dagen", zeggen de burgerbewegingen. "We vrezen de eerste doden, en dat terwijl een wettelijke, individuele, onderhandelde oplossing, die compatibel is met het regeerakkoord al tien dagen op het bureau van staatssecretaris Mahdi ligt. Maar de politiek verantwoordelijken geven blijk van schuldig verzuim."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni