29 miljoen euro aan steun voor Brusselse non-profitsector

© Kevin Vandenpanhuyzen
| Monique is 87 en woont al 33 jaar in haar appartement in de Stad Brussel. Haar thuishulp Florence kent ze al 17 jaar.

De Brusselse regering heeft aanvullende steunmaatregelen voor de non-profitsector aangekondigd. Zij zullen hun subsidies kunnen behouden en er is 29 miljoen euro beschikbaar in een speciaal fonds.

Vorige week werden al voor 150 miljoen euro steunmaatregelen aangekondigd voor het Brusselse bedrijfsleven. Daarin werd ook vermeld dat organisatoren van culturele evenementen, ook als die niet door konden gaan door de coronacrisis, hun subsidies behouden.

De regering komt nu ook met een maatregelenpakket voor de non-profitsector. "De crisis laat zich voelen bij alle verenigingen en diensten in deze sector, die actief zijn op heel wat gebieden gaande van gezondheidszorg, welzijn, bijstand aan personen, tot opleiding, socio-professionele inschakeling, cultuur, sport en sociale cohesie", aldus de regering in een persbericht. "Het is van belang om hen te ondersteunen zodat de weerslag van de crisis op hun activiteiten en werknemers beperkt kan worden."

Net als voor culturele evenementen, blijven ook de subsidies voor de non-profitsector gewoon van kracht. Voor onverwachte uitgaven als gevolg van de crisis zullen afwijkingsmaatregelen voorgesteld worden. Facultatieve subsidies voor evenementen, projecten of activiteiten die gepland waren tussen 1 maart en 30 april, blijven behouden. In geval van extra kosten wegens een uitstel, kunnen aanvullende subsidies worden aangevraagd.

Covid-19-fonds

Naast het behoud van subsidies, werd ook een fonds ter waarde van 29 miljoen euro aangekondigd. Daarin zitten onder meer bijdrages voor de thuishulpsector (2,32 miljoen voor 3 maanden), de sector van rusthuizen (3,95 miljoen voor 3 maanden), de welzijnssector (4,97 miljoen voor 3 maanden) en bijstand aan personen met een handicap (2,86 miljoen euro). De rest van het fonds kan nog ingezet worden wanneer de crisis langer voortduurt, preciseert het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?