| Mensen in een ongezonde woning durven geen klacht in te dienen uit angst om hun woning te verliezen.

In 2022 werden in het Brussels Gewest 621 klachten ingediend over ongezonde woningen. Die klachten leidden volgens staatssecretaris voor Huisvesting Nawel Ben Hamou tot zo'n 300 onbewoonbaar verklaarde woningen. Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen), die de cijfers opvroeg, pleit voor meer oplossingen voor huurders die uit een onbewoonbaar verklaarde woning gezet worden.

"621 klachten is een record, maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Mensen in een ongezonde woning durven niet klagen uit angst om hun woning te verliezen. Het is te moeilijk om klacht in te dienen: er is te weinig zicht op oplossingen voor de huurders en er worden zelfs onwettige voorwaarden gesteld," klaagt Verstraeten aan.

In 2022 ontving de Brusselse Huisvestinginspectie (DGHI) een record van 621 klachten over ongezonde woningen. Die klachten leidden volgens staatssecretaris Ben Hamou tot ongeveer 300 onbewoonbaar verklaarde woningen. Bewoners moeten dan op zoek naar een andere woning. De overheid kan hen een transitwoning aanbieden, waar ze tijdelijk in terecht kunnen. Daarvan zijn er echter slechts 9, waarvan er 5 niet bruikbaar zijn wegens renovaties.

Woning verliezen

Voor Verstraete zit daar de kern van het probleem: "Mensen in een ongezonde woning durven geen klacht in te dienen uit angst om hun woning te verliezen. Van de 300 gezinnen die weg moeten, is er slechts voor 4 een transitwoning beschikbaar, de rest moet het zelf maar oplossen."

Ondanks de toename van klachten, werkt de DGHI nog niet op volle krachten: slechts 10 van de 14 functies binnen de dienst zijn ingevuld. "Het is zeer belangrijk dat de openstaande functies zo snel mogelijk worden ingevuld," stelt Verstraete.

Hij besluit dat het probleem van huisjesmelkerij en ongezonde woningen in Brussel nog altijd heel groot is en dat een sterkere aanpak nodig is. Meer controleurs, laagdrempeligere klachtenprocedures en meer transitwoningen: er is nog heel wat werk aan de winkel, besluit het Groen-parlementslid.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni