4.600 Schaarbekenaren ondertekenen petitie tegen hek kerkhof

© Saskia Vanderstichele

De inwoners vragen aan burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) dat het hek tussen de gemeentelijke en multiconfessionele begraafplaats volledig verdwijnt. Eerder kondigde die laatste al aan dat een deel van het hek verwijderd zal worden, maar daar nemen de burgers geen genoegen mee.

Een twintigtal inwoners bezorgde de petitie, met een 4.600-tal handtekeningen, donderdag aan Marc Weber, de kabinetschef van Clerfayt.

“Ik heb naar deze mensen geluisterd,” zegt Weber. “Zij voelen zich zwaar geraakt. Al wenend vertelden zij me hoe dramatisch ze het vonden dat hun ouders begraven liggen op wat zij als een gevangenis ervaren."

Weber stipt wel aan dat het niet de bedoeling mag zijn om de burgemeester een intentieproces in de schoenen te schuiven. “We mogen niet vergeten dat net Schaarbeek het multiconfessionele kerkhof creëerde en daarvoor grond ter beschikking stelde,” zegt hij.

'Onprettig'

Het hek kwam er in januari omdat het multiconfessionele gedeelte een grotere autonomie vroeg, wat zich bijvoorbeeld kon uiten in soepelere bezoekuren.

Maar het hek stuitte op kritiek van bezoekers en bewoners. Clerfayt gaf uiteindelijk toe dat de toegang tot het multiconfessionele gedeelte "onprettig" aanvoelde, en liet weten dat een deel van het hek zou verdwijnen. Ook zou er een directe toegang tot het multiconfessionele gedeelte komen.

Maar de inwoners blijven vragen dat het hek integraal verwijderd wordt. Weber zal de verzuchtingen van de burgers overmaken aan Clerfayt en het schepencollege, die zich mogelijk nogmaals over de kwestie kunnen buigen.

Discriminatie

De burgers laken ook het gebrek aan inspraak in dit dossier. Volgens hen hield de gemeente te weinig rekening met de mening van inwoners.

“Veel moslims voelen zich nog steeds gediscrimineerd,” zegt één van de initiatiefnemers van de petitie. “Vroeger was dit hek er niet. Het moet dus gewoon verwijderd worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?