50 Molenbeekse jongeren gaan leeftijdsgenoten sensibiliseren over corona

Metrohalte Zwarte Vijvers na de renovatie
© Google Maps
| De jongeren zullen onder meer op het Zwarte Vijversplein aanwezig zijn.
© Google Maps
| De jongeren zullen onder meer op het Zwarte Vijversplein aanwezig zijn.

Samen met de lokale jeugdverenigingen gaat de gemeente Sint-Jans-Molenbeek 50 jongeren uit alle wijken mobiliseren om samen de afbouw van de coronamaatregelen voor te bereiden. Zij moeten hun leeftijdsgenoten op straat sensibiliseren over het belang van sociale afstand. Ze zullen ook voedselpakketten helpen verdelen.

“Jongeren zien in het bijzonder af van de huidige situatie, maar ze beseffen niet allemaal de ernst van de huidige gezondheidscrisis”, zegt Molenbeeks schepen van Jeugd Gloria Garcia-Fernandez (Open VLD). “Lokale autoriteitsfiguren slagen er niet altijd in om met deze jongeren in dialoog te treden.”

Ze wijst ook op de smalle straten en krappe woningen in het dichtbevolkte Molenbeek, waar social distancing moeilijk ligt. “Sommige jongeren willen een ‘normaal’ leven blijven leiden en hun oude gewoontes behouden, wat in deze context niet mogelijk is", aldus de schepen.

Met een peer-to-peer project hoopt de gemeente nu dat jongeren hun eigen leeftijdsgenoten kunnen overtuigen van het belang van sociale afstand. “Het idee is om jongeren uit de wijk te mobiliseren om met hun ‘peer’ in dialoog te gaan”, zegt Garcia-Fernandez. Die dialoog moet er ook voor zorgen dat de gemeente een beter zicht krijgt op de bekommernissen van vele jongeren.

Witte hesjes

De vijftig jongeren zijn te herkennen aan hun witte hesjes, met daarop het logo van de gemeente in fuchsiakleur. Het zijn allemaal sleutelfiguren uit hun wijk en betrokken in de lokale jeugdverenigingen Centrum-West, MOVE, La J of Futsal.

Ze zullen aanwezig zijn in de Maritiemwijk, rond het Zwarte Vijversplein, metrostation Beekkant en het Pierronspark. Ook op drukbezette straten kunnen ze hun leeftijdsgenoten aanspreken.

Alle vijftig krijgen zij een vrijwilligersvergoeding en worden ze ondersteund door de straat- en buurthoekwerkers. Bovendien zullen ze de gemeenschapswachten helpen bij het verdelen van voedselpakketten onder de inwoners.

“Dit is slechts het begin van een positief en constructief avontuur met de jongeren van Molenbeek”, aldus de schepen. De gemeente, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), de Vlaamse Gemeenschap en vzw MOVE werken samen om dit project te realiseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?