| Fotoproject in de joert

Rondtrekkende joert zet Molenbeekse creativiteit in de spotlights

AAB
© BRUZZ
09/05/2022

De gemeente Molenbeek heeft een nieuwe socio-culturele ruimte ingehuldigd, Molen-Yourte. Zoals de naam zegt gaat het om een joert, een soort tent uit Centraal-Azië. Het initiatief ontstond uit de samenwerking tussen de jeugdraad van Molenbeek en de vzw La Compagnie du Chapitre. “De Joert staat er voor iedere nieuwsgierige Molenbekenaar, we willen dat het ontmoetingsplaats wordt voor diverse culturen.”

In het gezelschap van heel wat lokale en regionale politici huldigde de gemeente op donderdag 5 mei haar nieuwste cultureel project in, de Molen-Yourte. Dat gebeurde bij het Koninklijk Atheneum Sippelberg. Het doel van de samenwerking is culturele projecten van de jeugd tentoonstellen. De joert dient ook als ontmoetingsplaats waar ideeën worden uitgewisseld.

De Molen-Yourte geeft de kans om je creatief uit te drukken. “De bedoeling is niet dat de projecten worden opgelegd, maar dat jongeren bottom-up met eigen ideeën afkomen,” zegt schepen van Jeugd en Sociale Cohesie, Gloria Garcia Fernandez (MR) aan BRUZZ.

Volgens Garcia Fernandez waardeert dit project de Molenbeekse jeugd op. Dit project wil niet alleen jongeren cultureel stimuleren, maar ook de sociale cohesie versterken. “Ik ben enorm fier op wat onze jongeren met dit project verwezenlijkt hebben.”

Mongoolse inspiratie

De Molen-Yourte wordt geleend door de vzw La Compagnie du Chapitre en is gebaseerd op echte Mongoolse joerten. Het eigenaardig project ontstond uit het idee om mensen van diverse achtergronden met elkaar in contact te brengen. “Een joert valt direct op. Het brengt verschillende culturen samen, wat we met dit project aanmoedigen,” vertelt Caroline Sarafian, creatief directrice van de vzw.

De joert is mobiel: je zal de tent op verschillende locaties in de gemeente kunnen spotten. Dit geeft de kans aan alle jongeren om cultuur op te snuiven, ook in buurten waar de toegang tot cultuurhuizen minder eenvoudig is.

Molen Yourte

| Minister Gatz, minister Glatigny, burgemeester Moureaux en schepenen Garcia Fernandez kwamen het project inhuldigen

“We willen geen gewoon cultuurhuis zijn, zo kunnen we ook naar minder welgestelde buurten,” vertelt Sarafian. “Dat is trouwens de reden waarom het Koninklijk Atheneum Sippelberg ons startpunt is.” Tot minstens begin juli blijft het mobiel cultuurhuis staan op de campus van het atheneum.

Molenbeekse ketjes

Molen-Yourte is er voor en door de jeugd, verklaarde schepen Garcia Fernandez. BRUZZ sprak met enkele leden van de jeugdraad Molenbeek, die nauw betrokken is bij het project. Mohammed (18), Yasmina (20) en Doha (19) zijn opgegroeid in Molenbeek en zetten zich in voor hun gemeente.

“Ons doel is om de jongeren in de schijnwerpers te plaatsen,” zegt Yasmina. “We zijn gehecht aan onze gemeente. We kennen de jeugd hier en willen haar zo goed mogelijk representeren,” voegt Doha daaraan toe. Het is voor de wijkjongeren een opportuniteit om Molenbeek voor te stellen zoals zij de gemeente kennen.

“Cultuur is niet iets dat ontbreekt in Molenbeek, dat vergeten veel mensen”

Mohammed Azzouz, jeugdraad Molenbeek

“Cultuur is niet iets dat ontbreekt in Molenbeek, dat vergeten veel mensen,” zegt Mohammed. “Wij hebben wel het gevoel dat de culturele instellingen hier vergeten worden door de stempel die de gemeente onterecht krijgt.”

Imago

Recent kwam Molenbeek – opnieuw – in een mediastorm terecht. Van de uitspraak van Conner Rousseau tot de schietpartijen in de gemeente, Molenbeek kwam niet zo positief in het nieuws.

“Dit is een antwoord, we zitten in een wijk met veel uitdagingen maar ook veel opportuniteiten. De joert is er daar één van. Ik hoop dat het een plaats wordt waar creatieve zielen elkaar tegenkomen,” zegt minister van Promotie van Meertaligheid en van het Imago van Brussel Sven Gatz (Open VLD).

"Molenbeek is een broeihaard voor talent. De joert is maar een van de vele initiatieven”

Catherine Moureaux, burgemeester Molenbeek (PS)

Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek

“Molenbeek en cultuur gaan hand in hand, we hebben ongelofelijk veel artiesten in onze gemeente. Molenbeek is een broeihaard voor talent. De joert is één initiatief extra binnen het scala aan verschillende projecten,” stelt burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS) als slotsom.

De joert staat nog even bij het Koninklijk Atheneum Sippelberg, niet ver van metrostation Ossegem. Daarna gaat de joert op reis door de gemeente.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni