Alleen al in de maand juli zijn in Brussel 500 huisdieren achtergelaten door hun eigenaren. Dat blijkt uit cijfers van dierenasiel Veeweyde en het Blauwe Kruis. Brussels parlementslid David Weytsman (MR) stelt enkele maatregelen voor om het dierenwelzijn te verbeteren.

De zomervakantie is een periode waarin heel wat huisdieren worden achtergelaten door hun eigenaren, ook in Brussel. Dat blijkt uit de cijfers van dierenasielen Veeweyde in Anderlecht en het Blauwe Kruis in Vorst.

Volgens hen zijn er in de maand juli 115 honden achtergelaten in het Brussels Gewest, waarvan er een zestigtal in een dierenasiel zijn terechtgekomen. Daarnaast zijn er 242 katten opgevangen, maar daarvan moest het merendeel worden ingeslapen wegens gezondheidsredenen. Tenslotte zijn er ook zo een 50 andere dieren opgevangen, zoals konijnen en hamsters. In de eerste weken van juni dit jaar heeft Veeweyde ook nog eens 120 katten en 40 honden opgevangen.

Reden genoeg om daar iets aan te doen, vindt Brussels parlementslid David Weytsman (MR). “Dit zijn er veel te veel. Met de jaren verminderen de aantallen niet, het is tijd dat dit verandert”, zegt Weytsman aan La Dernière Heure. Hij stelt drie maatregelen voor om het dierenwelzijn te verbeteren.

'Dierenpolitie'

Zo denkt Weytsman aan de organisatie van een politiedienst voor het dierenwelzijn. “Dierenmishandeling kan niet door de beugel”, aldus het liberaal parlementslid. “Slachtoffers of getuigen van mishandelde of verwaarloosde dieren moeten dit aangeven en de opvolging van deze klachten moet verzekerd worden. Daarvoor zouden we een politiedienst voor welzijn kunnen oprichten.”

Daarnaast stelt hij voor dat elke nieuwe eigenaar van een huisdier een welkomstpakket krijgt. Daarin zou een folder zitten die de nieuwe eigenaar moet sensibiliseren voor de wetgeving rond veiligheid en netheid.

Betonnen hondenbeeldjes

Tenslotte stelt hij samen met MR-kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in de Stad Brussel Aline Godfrin voor dat er een twintigtal betonnen beeldjes van honden worden opgehangen aan bomen in de straten van Brussel. “Elk beeldje zou een halsband hebben met een QR-code. Door die te scannen, kunnen voorbijgangers het verhaal en het parcours van een achtergelaten dier ontdekken”, aldus Godfrin. “Het doel is om de publieke opinie te sensibiliseren, maar ook om te pleiten voor adoptie en verantwoordelijk gedrag.”

Getuigen van verwaarlozing kunnen dit melden aan het departement Dierenwelzijn van Leefmilieu Brussel. In dringende gevallen kan men terecht bij de lokale politie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, David Weytsman, dierenasiel, veeweyde, Dierenwelzijn

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni