55.000 euro boete op 10 jaar bij niet aansluiten op gescheiden riolen Sint-Genesius-Rode

Sint-Genesius-Rode voert een belasting in op woningen die niet aangesloten zijn op een gescheiden rioleringstelsel voor afvalwater en regenwater. Het eerste jaar na de aanleg van dergelijke riolering dient duizend euro betaald. Dit bedrag loopt op tot 10.000 euro in het tiende jaar en de volgende jaren. Wie tien jaar lang volhardt in de boosheid, dient dus 55.000 euro op te hoesten.

"De Vlaamse overheid verplicht bij de aanleg of heraanleg van riolering te kiezen voor de aanleg van een rioleringsstelsel dat de regenwaterafvoer scheidt van de afvalwaterafvoer. We krijgen hiervoor Vlaamse subsidies op voorwaarde dat alle huizen langs nieuw aangelegde rioleringsstelsels zich erop aansluiten. Als dat niet met alle huizen het geval is, moeten we de subsidie terugbetalen, vandaar dat we deze belasting invoeren", aldus burgemeester Pierre Rolin (IC-GB).

Met eigenaars die het financieel moeilijk hebben om de investering te doen om hun woning aan te sluiten op dit gescheiden rioleringsstelsel, zal het gemeentebestuur volgens Rolin naar een financiële oplossing zoeken. "Het is pas als men echt van slechte wil is dat de belasting zal worden opgelegd", aldus Rolin, die ook nog meegeeft dat de inwoners bovendien "jaren op voorhand" verwittigd worden dat er in hun straat een gescheiden rioleringsstelsel zal worden aangelegd.

Sint-Genesius-Rode is al enkele jaren bezig met de aanleg van gescheiden rioleringsstelsels en tot nu toe, op één enkel probleem na dat inmiddels opgelost is, zijn alle woningen aangesloten. In februari starten er opnieuw rioleringswerken in de Bevrijdingslaan. Met dit belastingstelsel wil Rode volgens Rolin in de eerste plaats problemen in de toekomst voorkomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?