600 klimaatbetogers trekken door Brussel: 'We worden moe'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 24 oktober 2019
Updated: 24-10-2019 - 13:26

Een zeshonderdtal jongeren daagde donderdagochtend op aan het Noordstation om er actie te voeren voor een beter klimaatbeleid. Omstreeks 11 uur zetten de klimaatspijbelaars koers richting het Zuidstation.

Een even groot succes als de derde 'Global Strike for Future' is het vooralsnog niet, maar toch zouden minstens 600 jongeren op de been zijn in het Brusselse. Met spandoeken en allerlei originele leuzes eisen ze extra aandacht voor het klimaat.

De aanwezige jongeren trekken zich weinig aan van de waarschuwing van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "Spijbelen mag niet, net als door het rood rijden", aldus Weyts.

Niet alleen jongeren

"Maar dit is anders, want het belangt onze toekomst aan. Daarom roepen we politici op om hun verantwoordelijkheid te nemen", zegt een manifestante aan onze BRUZZ-reporter. De klimaatspijbelaars blijven misnoegd over het matige initiatief van de politici.

Tijdens deze 23ste klimaatmars lopen de Grootouders voor het Klimaat samen met de jongeren aan de kop van de stoet om aan te tonen dat de klimaatopwarming iedereen aangaat. In de mars stappen ook leden van Extinction Rebellion, Workers for Climate, Teachers for Climate en de politieke partijen PVDA en Groen mee.

20191024_Youth_For_Climate
© KVDP/BRUZZ
| De Grootouders voor het Klimaat liepen ook mee.

De jongeren voelen dat het moeilijker wordt om op straat te komen. "De Vlaamse regering zegt bijvoorbeeld dat ze spijbelen harder wil aanpakken. Jongeren worden bang en vooral moe. Wij willen het omgekeerde uitstralen, wij willen laten zien dat we hoopvol moeten zijn", vertelt Toon Lambrecht van Youth for Climate.

"We zien nog steeds te weinig ambitie. Op Vlaams niveau willen ze slechts naar een daling van 80 procent van de emissies gaan tegen 2050. Volgende maand is er de stemming van de Europese commissie en er is momenteel weinig duidelijkheid over de financiering van de oplossingen voor de klimaatcrisis. We zijn er nog lang niet en de komende vijf jaar worden net cruciaal", zucht Lambrecht.

Het gebrek aan ambitie van de politici werkt duidelijk op het humeur van de jongeren. Al blijven de aanwezigen op de klimaatmarsen razend enthousiast. Ze blijven slogans schreeuwen tot hun stem schor is. De mars, die van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid trok, werd donderdag bovendien aangevoerd door de "Grootouders van het Klimaat" om te tonen dat ze er allemaal staan als één generatie die samen opkomt voor het klimaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?