‘65 dakloze kinderen zijn topje van de ijsberg’

© Ivan Put
| Een dakloos Witrussisch gezin zoekt beschutting in kartonnen dozen.

De winteropvang sluit vandaag de deuren, waardoor onder meer 65 kinderen op straat komen te staan. Het Platform Kinderen op de Vlucht vraagt dringend een oplossing.

De winteropvang in Haren sluit vandaag de deuren. Daardoor zitten honderden mensen zonder slaapplek, waaronder ruim 60 kinderen.

Het Platform Kinderen op de Vlucht vindt het ongehoord dat 39 gezinnen op die manier op straat komen te staan.

“Een onzeker leven op straat is nefast voor de gezondheid van alle daklozen, maar heeft een bijzonder langdurige impact op kinderen", luidt het in een communiqué. "Het heeft een grote invloed op hun ontwikkeling en welzijn en dat dragen ze hun hele leven met zich mee. Toch worden er elk jaar aan het einde van de winteropvang kinderen op straat gezet. Dat is onbegrijpelijk.”

Het Platform vraagt daarom drie maatregelen. “Ten eerste dat deze 39 gezinnen zo snel mogelijk opnieuw opgevangen worden. Elk kind dat op straat moet slapen is er één te veel,” zegt Laetitia Van der Vennet.

“Ten tweede vragen we dat er veel meer aangepaste opvangplaatsen geopend worden en dat die het hele jaar door open blijven. Dakloosheid stopt niet omdat de zon plots schijnt.”

Ten derde vraagt het Platform Kinderen op de Vlucht dat er ingezet wordt op woongerichte oplossingen met toekomstbegeleiding voor de gezinnen. “We zien dat de obstakels die de gezinnen moeten overwinnen om een dak te vinden veel tijd in beslag nemen. Woongerichte oplossingen met toekomstbegeleiding zijn de beste manier om hen die ruimte te geven.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?