Burgerplatform slaat alarm over sluiting opvangcentrum Haren

© PhotoNews
| Mehdi Kassou, woordvoerder van het Plateforme d'hébergement citoyenne

Op 28 april sluit het opvangcentrum voor transitmigranten in Haren de deuren, en staan 200 mensen op straat. De vrijwilligers achter het centrum roepen Stad of Gewest op om de opvang verder te zetten. Ze kondigen ook aan dat de opvang bij gastgezinnen vanaf 1 mei anders georganiseerd zal worden. "We zijn de noodtoestand moe."

Burgergroep Hébergement Plateforme Citoyenne beheert het centrum in Haren sinds december 2017. Elke week zijn er 150 burgers nodig om het centrum te laten draaien, dat voor voeding, kleding en verzorgingsartikelen volledig van donaties afhangt. En dat is niet langer houdbaar, zegt woordvoerder Mehdi Kassou in La Libre Belgique.

Het Burgerplatform voor de vluchtelingen vraagt de Stad Brussel of het Gewest daarom de opvang in Haren over te nemen, met professionele en betaalde krachten.

'Elke avond in noodtoestand'

Ook de opvang bij gastgezinnen thuis verandert vanaf 1 mei van vorm. “Duizenden burgers staan nog altijd klaar om mensen op te vangen", zegt Kassou. "Maar bij de organisatoren is er een fysieke vermoeidheid, en vooral ook emotionele uitputting. We moeten het Maximiliaanpark uit. Niet langer elke avond tussen 20 uur en 1 uur in een soort noodtoestand verkeren. We kunnen de actie in deze vorm niet langer volhouden.”

Mehdi Kassou, woordvoerder Plateforme d'hébergement citoyenne

Meer details over het nieuwe systeem willen de activisten evenwel pas kwijt op hun persconferentie op die datum. In het interview met La Libre laat Kassou wel al vallen dat de opvang mogelijk beperkter zal zijn.

“Als we er met ons nieuwe opvangsysteem niet in slagen iedereen nog op te vangen, is dat niet ons probleem”, zegt Kassou aan BRUZZ. “We zijn actief op het terrein sinds 2015. Als we voortaan ‘maar’ 350 of 400 mensen elke avond opvangen, in plaats van 500, dan moeten we daar mee leven. We blijven niet tot in eeuwigheid het probleem onzichtbaar maken, en enkel burgers de lasten van deze opvang laten dragen. Na acht maanden is er nog altijd geen politieke oplossing.”

Francken

“Elke dag vangen we 300 à 400 migranten op bij mensen thuis, vijf- à zesduizend mensen zijn daarvoor gemobiliseerd. In totaal hebben we 100.000 overnachtingen geregeld in de afgelopen acht maanden, sinds we eind augustus 2017 begonnen. Elke twee nachten komen daar ongeveer 1.000 overnachtingen bij."

"Als staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zegt dat er niemand in het Maximiliaanpark is heeft hij gelijk, omdat wij iedereen opvangen. Duizenden burgers nemen de rol op die de staat zou moeten opnemen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?