77 woningen in aanbouw aan RAC

© Archi 2000

Aan de rand van het Rijksadministratief Centrum, de grootste stadskanker in de Vijfhoek, ontstaan momenteel 77 woningen in een voormalig kantoorgebouw. De bewoners zullen hun appartement via een gaanderij bereiken.

De site van het Rijksadministratief Centrum is het grootste ontwikkelingsgebied binnen de Vijfhoek. Dat de zaken er niet bepaald snel vorderen is een understatement.

De voorbije maanden beweegt er nu toch een en ander. De renovatie van de nieuwe hoofdzetel van de federale politie - het lange kantoorgebouw van 80.000 vierkante meter - is nagenoeg af, zegt een woordvoerder van ontwikkelaar Breevast aan brusselnieuws.be.  In april neemt de federale politie haar intrek in het pand waar 2.400 werkposten zijn ingericht.

En ook aan de rand van de site, langs de Lignestraat en de Oratoriënberg, beweegt er iets. Archi 2000 vormt er een voormalig kantoorgebouw om tot 77 woningen. Dat meldt La Capitale en wordt bevestigd door Breevast.

Makkelijk is die ingreep niet. De kantoren waren immers 20 meter diep, te diep om een leefbare woning met genoeg licht in te creëren. Architectenbureau Archi 2000 creëerde daarom een terras langs de achterzijde en een gaanderij aan de voorzijde. De twee aanpassingen brengen de diepte terug tot 15 à 16 meter.

De woningen zullen voor 60 procent tweekamerapppartementen zijn van 85 vierkante meter. De overige veertig procent worden vooral eenkamerappartementen van 65 vierkante meter. Twee of drie appartementen op de bovenste verdiepingen krijgen drie kamers én een uitzicht over de benedenstad.

Even duur als nieuwbouw
De omvorming van kantoren tot woningen werd zo een dure aangelegenheid, ook al omwille van enkele ingrepen die de akoestische isolatie moesten verbeteren. De herbestemming wordt nagenoeg even duur als een nieuwbouw. Toekomstige eigenaars mogen rekenen op circa 3.000 euro per vierkante meter, btw niet inbegrepen.

Het woonpand wordt overigens een stukje groter dan het kantoorgebouw. Dat reikte niet helemaal tot aan de Oratoriënbergstraat door een planningsfout uit het verleden.

In de loop van 2015 moeten de woningen opgeleverd worden.

In de loop van het komende jaar wordt het gebouw achter de nieuwe woningen ook gesloopt. Ook daar komen in de toekomst een zeventigtal woningen.

© Archi 2000

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?