Aanmeldcentrum Klein Kasteeltje heropent, werknemers ongerust

© Photonews

De werknemers van Fedasil, het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers, zijn bezorgd over het gebrek aan coronatests en beschermingsmateriaal in de opvangcentra. Dat zegt de socialistische vakbond ACOD dinsdag, nu het aanmeldcentrum in het Klein Kasteeltje is heropend. De inschrijving van nieuwe asielzoekers lag stil sinds 18 maart vanwege COVID-19.

Nieuwkomers worden niet getest, zegt André Gilles, algemeen secretaris van CGSP. Hij klaagt aan dat personen in quarantaine zich vrij kunnen verplaatsen in de opvangcentra en samenkomen. "Quarantaine is niet mogelijk in de centra. Het lukt niet om mogelijke gevallen te isoleren. Er was al een tekort aan plaatsen. Als er nieuwe personen aankomen, staan ze twee uur later met de anderen op de koer", zegt hij. Fedasil geeft toe dat het "niet makkelijk is om de regels te handhaven in de collectieve opvangstructuren".

"Vooral in de opvangcentra voor asielzoekers, die een hoge bezettingsgraad hebben." De vakbond klaagt aan dat het aanmeldcentrum heropend is zonder voorafgaande risicoanalyse van een arbeidsgeneesheer. ACOD beweert ook dat asielzoekers met COVID-19-symptomen naar lokale opvanginitiatieven (LOI) gestuurd worden, de individuele opvangstructuren van OCMW's, maar dat wordt formeel ontkend door Fedasil.

"We sturen nooit iemand met symptomen van het coronavirus naar het opvangnetwerk", zegt woordvoerster Mieke Candaele. "Wie hier aankomt, blijft zeker een week ter observatie in het centrum van het Klein Kasteeltje, vooraleer ze naar het opvangnetwerk kunnen. Uitzondering zijn kwetsbare personen, die we moeten isoleren om hen te beschermen. De medische dienst onderzoekt alle nieuwkomers en het personeel meet hun temperatuur."

De woordvoerster zegt dat slechts één asielzoeker dinsdag naar een LOI is gestuurd. Die persoon had een ziekte waardoor hij kwetsbaar was voor het nieuwe coronavirus. Maar hij had dus geen symptomen van COVID-19.

Om wachtrijen te vermijden, moeten asielzoekers een online formulier invullen. Ze kunnen zich slechts aanbieden op afspraak. Aan de loketten staat een scherm in plexiglas tussen de asielzoekers en het personeel.

Fedasil zegt dat de maatregelen in overeenstemming zijn met de aanbevelingen van de regering, afhankelijk van de situatie in het opvangnetwerk. Het agentschap staat wel open voor dialoog met de vakbond over hoe de maatregelen toegepast worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?