Aantal coronabesmettingen stijgt met twee procent: 'We mogen niet in slaap gewiegd worden'

© PhotoNews
Updated: 13-07-2020 - 11:42

Het gemiddelde dagelijkse aantal besmettingen met COVID-19 in de voorbije week is opnieuw gestegen met 2 procent, tot 90,3. Dat blijkt maandag uit de gegevens van Sciensano. België telt nu 62.707 bevestigde gevallen sinds het begin van de crisis, 101 meer dan het totaal dat zondag werd gecommuniceerd.

De cijfers stijgen al een aantal dagen op rij. Het is al bijna een week geleden dat er een duidelijke daling in het aantal besmettingen was. In de periode van 3 tot 9 juli, de meest recente reeks waarvoor cijfers beschikbaar zijn, lag het gemiddelde op 90,3 per dag.

De voorbije veertien dagen waren er per 100.000 inwoners 10,9 gevallen in ons land. De stijging doet zich vooral voor in de provincie Antwerpen, in Brussel en in het zuiden van West-Vlaanderen. In totaal zijn in ons land 62.707 gevallen geregistreerd, maar dat is een onderschatting omdat er aan het begin van de epidemie niet voldoende tests beschikbaar waren.

Volgens viroloog Marc Van Ranst gaan de coronacijfers de verkeerde kant uit. "We mogen niet in slaap gewiegd worden", klinkt het. "Het weekgemiddelde stijgt nu al 5 dagen in kleine stapjes tot 90 nieuwe COVID-19-gevallen per dag. Echter, de laatste dagen komen er telkens >130 nieuwe gevallen bij."

"Elke keer kan je zeggen dat het niet zo erg is. Maar als je dat allemaal optelt, dan zie je toch dat het allemaal omhoog gaat. Gelukkig zien we nog geen stijging van het aantal opnames in het ziekenhuis. Dat is nu gestabiliseerd op een tiental per dag. Maar als het aantal nieuwe gevallen blijft stijgen, dan gaat dat ooit wel leiden tot meer ziekenhuisopnames," verklaarde de viroloog eerder maandag aan de VRT.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?