Aantal militairen op straat voorlopig ongewijzigd

© PhotoNews
|

Het aantal militairen op straat vermindert voorlopig niet. Dat is maandagmiddag besloten op het veiligheidsoverleg. “Het veiligheidsniveau blijft wat het is, er verandert niks”, zegt de woordvoerder van minister Jambon (N-VA) aan BRUZZ.

Verschillende media berichtten vorige week dat de militairen in trein- en metrostations verdwijnen vanaf september. Dat deden ze naar aanleiding van een interview met Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Aan BRUZZ zei de woordvoerder van Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) toen dat het bericht voorbarig was, en het veiligheidsoverleg daarover nog moest plaatsvinden.

Dat overleg, dat de bevoegde ministers en de veiligheids- en inlichtingendiensten samenbrengt, vond maandagmiddag plaats. “Er verandert niks”, laat de woordvoerder van Jan Jambon na afloop aan onze redactie weten. “Het dreigingsniveau blijft gelijk, en ook de maatregelen blijven van kracht. Het aantal militairen blijft ongewijzigd.”

Vandeput wil aantal verminderen

Gevraagd naar een reactie, zegt de woordvoerder van Vandeput dat hij stelde het aantal militairen te willen verminderen tot ze uiteindelijk verdwijnen, iets wat al lang geleden door de regering is besloten.

“Het aantal militairen is ook al verminderd, van 1828 naar 550”, zegt zijn woordvoerder. “Dit door een daling van het dreigingsniveau. Maar ook door het efficiënter inzetten van de militairen, door bijvoorbeeld te patrouilleren in plaats van stationair de wacht te houden.”

Volgende maand is er opnieuw een veiligheidsoverleg, en wordt een nieuwe inschatting gemaakt van het dreigingsniveau. Nu ligt dat voor Brussel en België op 2, voor sommige sites zoals de metro- en treinstations op 3.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?