Aantal studenten dat steun vroeg bij OCMW stad Brussel bijna verdubbeld

22 september 2020: studenten op de VUB bij het begin van het nieuwe academiejaar, met mondmasker 22 september 2020: studenten op de VUB bij het begin van het nieuwe academiejaar, met mondmasker
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| 22 september 2020: studenten op de VUB bij het begin van het nieuwe academiejaar, met mondmasker.
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| 22 september 2020: studenten op de VUB bij het begin van het nieuwe academiejaar, met mondmasker.

Het OCMW van de stad Brussel heeft het aantal mensen met een leefloon vorig jaar opnieuw zien groeien. De opvallendste stijging was te vinden onder de studenten, want daar werd bijna een verdubbeling van het aantal begunstigden vastgesteld. Dat maakte OCMW-voorzitter Khalid Zian (PS) maandag bekend op de Brusselse gemeenteraad

In 2020 telde het OCMW van Brussel-Stad 13.286 begunstigden van een leefloon of een equivalent. Dat is een stijging van 4 procent tegenover 2019. De meest opvallende, en misschien ook verontrustende vaststelling, is de verjonging van het aantal begunstigden. Binnen de leeftijdscategorie van 18 tot 25-jarigen is er een stijging van 3 procent en het aantal studenten dat hulp nodig heeft verdubbelde bijna in 2020.

In het moeilijke coronajaar kregen 3.486 personen ook specifieke Covid-steun. Die richtte zich vooral op het terugdringen van de digitale kloof, want veel families en kinderen moesten zich nu richten op afstandsonderwijs. Het zijn niet de enige groepen die steun nodig hadden tijdens de gezondheidscrisis.

"We hebben via uitzonderlijke steunmaatregelen ook onzichtbare mensen kunnen bereiken, met name via voedselcheques die we hebben uitgedeeld aan mensen zonder papieren en sekswerkers", vertelt OCMW-voorzitter Zian.

Het extra werk dat de COVID-19-crisis met zich meebracht, werd opgevangen door de aanwerving van 29 extra voltijdse equivalenten. De impact van de gezondheidscrisis was ook te voelen in de kosten, die opliepen tot 10 miljoen euro. De stijging van de kosten werd opgevangen door buitengewone subsidies van de federale overheid, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en Iriscare.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?