Betoging tegen het Assad-regime

Aantal Syriërs in Brussel blijft stijgen

KH
© BRUZZ
06/02/2020

Het aantal Syriërs in Brussel blijft snel stijgen. De migranten uit het land waar nu al jaren een bloedige burgeroorlog woedt zijn nu al met 8.474, goed voor een derde plaats in de categorie ‘Brusselaars van buiten de EU’.

Er kwamen in 2018 850 Syriërs bij in Brussel. Dat blijkt uit de laatste bevolkingscijfers van het Brussels instituut voor Statistiek (BISA). De Syriërs komen daarmee voor het eerst de top drie van niet-EU-nationaliteiten binnen en halen daarmee de Congolezen in (8125 Brusselaars, naturalisaties niet inbegrepen).

De Syriërs zijn daarmee opvallende stijgers, net zoals de Indiërs (+1.000 inwoners op een jaar tijd). Naar een verklaring voor de groei is het niet lang zoeken. Het land wordt ondertussen al 8 jaar verscheurd door een burgeroorlog, die miljoenen burgers op de vlucht joeg.

De belangrijkste nationaliteiten van buiten de EU blijven wel de Marokkanen (34.984) en de Turken (8.522).

Steeds meer Roemenen

Onder de EU-nationaliteiten blijft Frankrijk stevig aan de leiding, met 64.218 Brusselaars, voor de sterk groeiende Roemenen (41.158, een stijging van ruim 2.000 Brusselaars op een jaar), de Italianen, de Spanjaarden en de Polen.

Het totale aantal Brusselaars dat niet de Belgische nationaliteit heeft, stijgt ook opnieuw, voor het 14de jaar op rij. Het aandeel bedraagt ondertussen 34,9 procent. Het aandeel van mensen met migratieroots ligt uiteraard nog beduidend hoger.

De Brusselse bevolking groeide ook in zijn geheel, voor het 23ste jaar op rij ondertussen. Op 1 januari 2019 rondde het gewest de kaap van de 1,2 miljoen inwoners. De groei ligt met 0,8 procent ook hoger dan in Vlaanderen (+0,6 procent) en Wallonië (+0,3 procent).

Buitenlandse nationaliteiten

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Syrische burgeroorlog , Syriërs , Roemenen , bevolking , BISA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni