© VUB

Academici en politici nemen afscheid van Paul De Knop

© Belga
05/08/2022

Vrienden, collega's, academici en politici betuigen via verschillende kanalen hun laatste groet aan de overleden oud-VUB-rector Paul De Knop. Ze herinneren hem als een sportieve, ondernemende en ambitieuze man die als rector de Vrije Universiteit Brussel naar een hoger niveau tilde.

Paul De Knop werkte van 2004 tot 2008 als adjunct-kabinetschef van de toenmalige Vlaamse minister van Sport Bert Anciaux. "Met grote spijt en verdriet verneem ik het overlijden van mijn goede vriend Paul De Knop. Een groot rector van de VUB, een fantastisch sportman, een wijze doener, een zo trouwe vriend. Dit doet zo verdomd veel pijn," schrijft Anciaux.

Collega-academici eren De Knop als rector, en als mens. "VUB verliest met Paul De Knop niet alleen een groot academicus maar ook een gedreven bestuurder en ondernemer. Maar boven alles was Paul een warme collega die kankeronderzoek steunde en de rol van de patiënt met kanker een plaats gaf," stelt VUB-professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey.

Luc Sels, de rector van de KU Leuven, noemt De Knop "Een joviaal en oprecht man. Een rector die de samenwerking met de KU Leuven een warm hart toedroeg. Veel sterkte aan familie en vrienden, en aan de vele VUB'ers die ongetwijfeld bijzondere herinneringen aan Paul zullen koesteren," aldus Sels.

UGent-rector Rik Van de Walle neemt afscheid met de volgende woorden: "Een bijzonder stijlvolle, warme, getalenteerde en gedreven man is heengegaan. Het was een voorrecht hem te mogen kennen. Zijn aanmoedigende berichtjes, ook wanneer hij het zelf erg zwaar had, zal ik nooit vergeten. Dank voor wie en hoe je was, Paul."

Grote betekenis voor de VUB

Vanuit politieke hoek komen er ook verschillende steunbetuigingen. Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) heeft enkele lovende woorden: "Academicus-ondernemer, zoals hij zichzelf terecht omschreef. Hij tilde de VUB infrastructureel op als rector. Self-made man. Toffe vent. Sterke sporter ook," verklaart Gatz.

Vice-eersteminister Petra De Sutter (Groen) is getroffen door het overlijden van De Knop. "Hij was van grote betekenis voor de VUB en voor de voltallige academische gemeenschap van dit land. Mijn oprechte deelneming aan vrienden en familie," schrijft ze op Twitter.

Voormalig VUB'er en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) blikt terug op haar samenwerking met De Knop aan de Brusselse universiteit: "Zijn ongekende drive, waarmee hij de VUB door soms woelig water loodste. Blik op het doel, scherp in het denken, minzaam in de woorden. En als je eens klaagde over te druk kwam die uitspraak: het is geen kwestie van tijd, wel van prioriteit. Vaak gevolgd door een anekdote tegen wie hij dat nog vertelde. Dank voor alles ererector. Het was een hele eer om onder jouw rectoraat mee te bouwen aan de VUB," zegt Van der Straeten.

"Kwaliteitsvol onderwijs in een kindvriendelijke omgeving was zijn streefdoel. Zijn gedrevenheid en passie voor onderwijs zullen ons voor altijd bijblijven."

Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO!

Tot slot neemt ook het gemeenschapsonderwijs GO! afscheid van De Knop, want hij zetelde maar liefst twintig jaar in de Raad van de koepel van het gemeenschapsonderwijs en was ook zes jaar voorzitter. "Zijn engagement voor het GO! was heel groot," reageert Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO!. "Kwaliteitsvol onderwijs in een kindvriendelijke omgeving was zijn streefdoel. Paul ijverde jarenlang voor GO! scholen waar het goed is om te leren, om te werken, om te sporten en van cultuur te genieten. Zijn expertise was van grote waarde voor het GO!. Zijn gedrevenheid en passie voor onderwijs zullen ons voor altijd bijblijven," besluit Pelleriaux.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie