Oud-rector van de Vrije Universiteit Brussel Paul De Knop is donderdag overleden. Kort na de beëindiging van zijn mandaat als rector kreeg hij de diagnose van melanoomkanker. Hij werd 67. De Knop laat een vrouw, vier kinderen en zes kleinkinderen achter.

“We verliezen niet alleen een icoon van de VUB, die op bestuurlijk, financieel en academisch niveau de universiteit enorm heeft opgetild. We verliezen ook een sterke persoonlijkheid met een groot, warm hart," zegt voorzitter van de Raad van Bestuur Karsten De Clerck. "De VUB heeft heel veel aan Paul te danken. Zijn snelle denken, zijn dynamiek, zijn veelzijdigheid. Steeds met de VUB begaan ook, ook na zijn rectorschap en tijdens zijn ziekte. We zullen hem enorm missen."

Paul De Knop was rector van de VUB van 2008 tot 2016 en zag hierin niet enkel een academische opdracht, maar ook een managementfunctie. Hij zette in op de onafhankelijkheid van de universiteit en speelde een grote rol in de sanering, hervorming en professionalisering van de VUB.

Tijdens zijn twee mandaten werkte hij een ambitieus Algemeen Strategisch Plan uit dat leidde tot een investeringsprogramma en de grootste uitbreiding van de campus sinds de jaren '70.

"Hij heeft het fundament gelegd waarmee de VUB toekomstbestendig is gemaakt en verder kan groeien. Zijn overlijden stemt mij en de VUB-gemeenschap enorm verdrietig."

Jan Danckaert, rector ad-interim VUB

"We gaan Paul enorm missen," zegt rector ad-interim Jan Danckaert. "Zijn drive, zijn werklust en optimisme, zijn passie voor de VUB. Tot op het laatst zette hij zich in. Hij heeft het fundament gelegd waarmee de VUB toekomstbestendig is gemaakt en verder kan groeien. Zijn overlijden stemt mij en de VUB-gemeenschap enorm verdrietig."

De Knop is geboren in Antwerpen en studeerde Lichamelijke Opvoeding en Vrijetijdsagogiek aan de VUB, waar hij ook promoveerde tot doctor in de Lichamelijke Opvoeding. Van 2004 tot september 2008 was hij decaan van de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie van de VUB, en adjunct-kabinetschef van de toenmalige Vlaamse minister van Sport Bert Anciaux (Vooruit).

Ererector

In juni kreeg De Knop nog samen met oud-rector Caroline Pauwels de titel van ererector. Ze kregen die eretitel voor hun uitzonderlijke prestaties tijdens het rectorschap en om hen te bedanken voor hun jarenlange inzet en passie.

"Toen Paul De knop in 2008 als rector van start ging, zagen vele collega’s de toekomst van de universiteit somber in," zegt De Clerck. "De verwachting was dat het universitaire landschap grondig hertekend zou worden en dat de VUB haar onafhankelijkheid grotendeels zou moeten opgeven. Paul De Knop ging daar van meet af aan resoluut tegen in. Optimism is a moral duty, klonk het steevast."

"Hij slaagde erin om de VUB-gemeenschap opnieuw trots te maken op de VUB. Door zijn grootse bouwplannen werd hij door de VUB-gemeenschap liefdevol Paul De Bouwer genoemd. Paul was ook een bevlogen bruggenbouwer, met een ijzersterk netwerk. Zijn inzet maakte absoluut het verschil. De VUB-gemeenschap kan alleen maar dankbaar zijn voor de bergen die hij tijdens én na zijn dubbele rectormandaat heeft verzet,” besluit De Clerck.

Paul De Knop fonds

De Knop richtte tijdens zijn behandeling voor melanoomkanker in UZ Brussel het VUB-UZB Paul De Knop fonds voor immunotherapie op. De bedoeling is om het multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek aan de faculteiten Geneeskunde en Farmacie en Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen van de VUB en aan het UZ Brussel bevorderen. "Ik heb mijn behandelende arts aangeboden om hem te helpen bij het verzamelen van fondsen, niet voor mezelf, wel voor anderen," zei hij daar toen over.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni