Achter het uit de hand gelopen jeneverfeest zit een gesloten mannenclub

JP
© BRUZZ
13/02/2020
Ook in:
en nl

Een jaarlijks feest met honderden flessen jenever. Georganiseerd door een studentenclub waar alleen mannen lid zijn. Die elementen tarten op zijn minst de verbeelding, maar veel komen we niet te weten. Oud-leden willen niet praten, en ook de club zelf geeft niet thuis.

Het feest begint op maandagmiddag om 14.30 uur in club Bazaar in de Marollen. Tegen het begin van de avond loopt de dagdisco, of Bruxellas Jeneverpullink in jargon, uit de hand. Veiligheidsagenten zetten dronken studenten buiten. Die beginnen uit onvrede met lege jeneverflessen naar hen te gooien.

Als de politie binnenvalt, staan er buiten de zaal nog zo'n 250 studenten die het feest willen voortzetten. Opnieuw gooien ze glazen flessen, ditmaal naar de agenten. Er komt volgens politiewoordvoerster Ilse Van de keere duw- en trekwerk aan te pas. Daarbij gebruikt de politie CS-gas, een mildere variant van traangas.

De agenten laten verschillende ziekenwagens komen, omdat ze zich zorgen maken over de toestand van een aantal feestvierders. Eerder op de avond treffen buurtbewoners al feestvierders in zwaar beschonken staat aan op straat.

Jeneverpullink

Hoe het zo ver is kunnen komen, komen we niet te weten. Maar het sneuvelen van flessen jenever blijkt een traditie van de organisator van het feest, zo staat te lezen in een tekst die dinsdag verdwijnt van de website Aloisiana, de grootste studentenvereniging aan de Odisee en KU Leuven Campus Brussel. "De Bruxellas Jeneverpullink is een niet te missen evenement. Menige flessen jenever sneuvelen in de week na de lesvrije week om het begin van het tweede semester in stijl in te zetten."

Bruxellas is al bijna een jaar geen onderdeel van Aloisiana meer, en het evenement hoort dus niet langer thuis op hun website. De Jeneverpullink is een evenement van Bruxellas, niet van Aloisiana, maakt de vereniging duidelijk.

Maar wat is Bruxellas dan wel en wie zit erbij? De praeses geeft geen commentaar aan onze journalist, en ook als we de club later opnieuw contacteren geeft niemand thuis. "Bruxellas is een selecte Brusselse studentenclub bestaande uit mannelijke studenten aan de HUB, opgestart in 1987 door Christophe Van Coppenolle," verklaart hun bio op Facebook wel.

Club gaat eigen weg

Bruxellas werd opgericht door studenten die waren aangesloten bij Aloisiana. Die vereniging had aanvankelijk maar één activiteit, op maandag. Voor sommige leden was dat te weinig. Algauw ontstonden er daarom twee afsplitsingen die op dinsdag samenkwamen: club Bresk voor vrouwen, en club Bruxellas voor mannen.

Ze maken beide formeel geen deel meer uit van Aloisiana. Er zitten geen leden van Bruxellas meer in het bestuur van Aloisiana, ze zijn verwijderd uit de statuten en ook de mensen die bij Bruxellas gedoopt zijn, hebben geen toegang meer tot Aloisiana.

Drinken tot in de morgendauw

Bruxellas zette zijn eigen stempel op de club, waar de praeses Keutel heet, en de vice-praeses Gratin. "Bruxellas, de naam van onze club, plezier dat is ons leuze," klinkt het clublied, dat eindigt: "Geef ons nog een volle pint. Bruxellas hoi, hoi! Want we zijn allen goedgezind. Tot in de morgendauw, dauw, dauw…"

De voormalige voorzitters van de club, die vaak uit West-Vlaanderen komen, werken als ondernemer, belastingconsulent, Open VLD-politicus of aan het hoofd van een bedrijf. De oud-leden die we opbellen, geven aan niet te willen praten. "Het is al dertig jaar geleden," klinkt het bij de een. "Ik ben niet geïnteresseerd hier ook maar iets over te zeggen," zegt een ander.

De club is niet aangesloten bij de KU Leuven, al kent de universiteit hen wel. "We zijn nog aan het uitzoeken wat er gebeurd is," zegt woordvoerder Tine Danschutter over de gebeurtenissen van maandag. "We gaan nu met politie en studenten samenzitten. Zodra er gesprekken zijn geweest, kijken we of we maatregelen moeten nemen." Ook het evenement Jeneverpullink zal besproken worden tijdens het overleg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, studentenclub, drankmisbruik, alcohol

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie