ACOD Vorst blokkeert maandag gemeentediensten: ‘Personeel is het beu’

© ACOD Brussel
| Werkonderbreking gemeentepersoneel/OCMW Vorst op 7 november (archiefbeeld).

Om de karige verloning en de slechte werkomstandigheden van het gemeentepersoneel in Vorst aan te klagen, legt de socialistische vakbond ACOD maandag tussen 6.30 en 12.30 uur het werk neer. Er zal ook een stakingspost ingelegd worden. “Geen enkel vervoersmiddel zal de gemeentediensten in de Brusselsesteenweg binnen of buiten kunnen rijden”, zegt vakbondsman Frédéric Vankeer aan BRUZZ.

Met haar eigen actie, die daags voor een nationale staking voor sociale zekerheid plaatsvindt, wil het ACOD de slechte werkomstandigheden aankaarten en een betere verloning eisen. “Er namen het voorbije halfjaar nog nooit zoveel gemeentewerkers vrijwillig ontslag. Gemeentepersoneel is meestal ongediplomeerd. Als je dan opstapt, zegt dat wel iets. Die mensen waren het beu”, aldus Vankeer.

Statutaire benoemingen

Volgens het ACOD waren er twee afspraken gepland met burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo), maar werden die telkens geannuleerd. “En zo verandert er niets. We hebben dringend een plan nodig, met budgetten, om de problemen aan te pakken. Zolang het college onze grieven niet serieus neemt, hebben we geen andere keuze dan te staken.” Na de actie, die voorziet in een blokkade van de gemeentediensten op de Brusselsesteenweg, zal de vakbond een barbecue organiseren.

Eén van de belangrijkste eisen is om meer personeel statutair te benoemen. “Op dit moment is slechts 23 procent van de gemeentewerkers vast benoemd. Dat is te weinig volgens regionale afspraken, en dus betaalt Vorst daar boetes voor aan het Gewest. Onbegrijpelijk! Zeker omdat contractanten duurder zijn dan vast benoemd personeel”, foetert Vankeer.

Extralegale voordelen

Daarnaast vraagt de vakbondsman ook om maaltijdcheques, een voordeel dat in drie vierde van de Brusselse gemeenten aangeboden wordt. “En als er geen aanvullende maaltijdcheques zijn, krijgt het gemeentepersoneel een aanvullende ziekteverzekering. Met een gemeentekaart kunnen ze korting krijgen in het lokale ziekenhuis. Zo’n akkoorden kunnen ook in Vorst, met het ziekenhuis van Molière Longchamp, afgesloten worden. Vorst is de enige gemeente die geen extra voordelen biedt.”

Burgemeester Roberti werd dinsdag op de hoogte gebracht van de stakingsaanzegging. “Tot dusver heeft de burgemeester nog niet gereageerd. We zullen wel zien of de politie ter plaatse komt of niet”, aldus Vankeer, die 150 tot 200 deelnemers verwacht. “Wie thuis wil blijven, mag dat. Wie mee wil staken, is meer dan welkom.”

Ook actie aan OCMW

Op hetzelfde moment voert het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACV, ACOD, VSOA) actie aan het OCMW-gebouw in Vorst. Die zal één uur duren. “Bedoeling is om de druk wat op te voeren en onze grieven nogmaals kenbaar te maken, vlak voor de algemene vergadering van het OCMW.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?