Metro 3? Non merci! Deze sticker kleven sommige buurtbewoners tegen hun voordeur.

Actie aan gemeentehuis Schaarbeek tegen metrolijn 3

© Belga
05/12/2023

Het steuncollectief 'Savetram55' heeft dinsdagavond omstreeks 18.15 uur actie gevoerd aan het gemeentehuis van Schaarbeek. Daarbij waren een tiental mensen aanwezig. De betogers zijn tegen de aanbouw van het noordelijke gedeelte van de toekomstige metrolijn 3.

In het gemeentehuis vond dinsdag een info-expo plaats over het aangepaste traject van de noord-zuidverbinding. Eerder deed de tentoonstelling de gemeenten Haren en Evere aan. Dinsdag was het de beurt aan de Schaarbekenaren om zich door MIVB en Beliris te laten informeren over het toekomstige traject.

De betogers zijn tegen de aanbouw van het noordelijke gedeelte van de toekomstige nieuwe metrolijn 3. Dit niet enkel omdat dat volgens hen ook meteen het einde zou betekenen van tramlijn 55, maar ook omdat de aanpassingen aan het metrotraject "puur cosmetisch waren," zegt Bea Suys van 'Savetram55'.

Volgens het collectief zal metrolijn 3 niet enkel de bestaande tramlijn vervangen in het noorden van Brussel, het zou daarenboven slechts een marginale daling van het autoverkeer met zich meebrengen. Ouderen en mensen die slecht te been zijn, zouden een heel eind verder moeten stappen dan voorheen.

Nieuwe bezuinigingsmaatregelen

Het collectief wijst ook op de "chaotische" financiering van de nieuwe lijn. "Om dit project te kunnen laten doorgaan, heeft de huidige regering het budget voor de openbare diensten en verenigingen moeten verlagen," zegt Suys. "Doorgaan met dit project betekent nieuwe bezuinigingsmaatregelen de komende jaren."

Ook de werken die de bouw van de metrolijn met zich meebrengen, worden niet op een warm welkom onthaald. "De werken aan metro 3 hebben de Stalingrad-wijk verwoest, en betekenen ook het van binnenuit afbreken van het Zuidpaleis. Metro 3 omvat verder werken aan onder meer het Liedtsplein, Colignonplein en Verboekhoven. Deze werken zullen grote verstoringen met zich meebrengen," concludeert Suys.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni