| Mohammed Alex (links), woordvoerder van de 'Union des Sans Papiers pour la Régularisation' met Mourad, informaticus.

Actiegroep bezet kantoor Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt

JP
© BRUZZ
02/07/2021

De vereniging Union des Sans-Papiers pour la régularisation (USPR), studenten en een delegatie van activisten hebben het gebouw van de minister van Werkgelegenheid en Beroepsopleiding, Bernard Clerfayt (Défi) bezet. Met een nieuw, voorlopig voorstel vragen ze de mensen zonder papieren in hongerstaking een tijdelijke verblijfsvergunning te geven.

De steuncomités vragen om de 475 bezetters de Begijnhofkerk, de ULB, de VUB en 'See U' een verblijfsvergunning van een jaar te geven die kan worden verlengd, met onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt (kaart type A). Dit zou kunnen gebeuren via de 9 bis-procedures voor 'uitzonderlijke omstandigheden'.

Dit zou de gewesten de mogelijkheid bieden om personen zonder verblijfsvergunning op het Belgische grondgebied toe te staan een gecombineerde vergunning aan te vragen. Défi gaf eerder al aan daar een voorstander van te zijn. Daarnaast zou het de regering de tijd geven om tot een overeenkomst te komen over de rest van de naar schatting 150.000 mensen in dezelfde positie. Dit zou gebeuren tijdens de eerder aangekondigde Interministeriële Conferentie.

Sinds 23 mei zijn de 475 ongeregistreerde arbeiders in hongerstaking. Hun gezondheidstoestand verslechtert in een hoog tempo: ze hebben onder andere last van gevaarlijk gewichtsverlies, hypoglycemische coma's, hartaanvallen en nierproblemen en ook psychische klachten als depressie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni