Actiegroep in noorden van Brussel tegen vliegverkeer ziet het daglicht

De actiegroep vraagt om dichtbevolkte gebieden te ontlasten.

De vereniging 'Free Air Brussels North' (FABn) pleit voor minder vliegverkeer boven het noorden van Brussel. De actiegroep lanceerde een petitie tegen de 'snelle expansie van Brussels Airport' boven de hoofdstad.

Het platform zag in januari het levenslicht, nadat er in het najaar van 2018 veel klachten waren over geluidsoverlast van laagvliegende vliegtuigen. Sindsdien sloten bijna 400 leden zich aan bij FABn.

"We willen een gemeenschappelijk front creëren om zo de enorme expansie van Brussels Airport in het Brussels luchtruim tegen te gaan", zegt Ghislaine Weissgerber aan de krant La Dernière Heure. "Het noorden van Brussel is een dichtbevolkt gebied. Eindelijk komt het verzet hier op gang."

Vliegroutes boven platteland

FABn lanceert een petitie om de vluchtroutes te wijzigen. Vooral de kanaalroute, die heel Brussel doorkruist, is een doorn in het oog. Drie voorname argumenten zijn de bevolkingsdichtheid, de veiligheid en de gezondheid. De actiegroep vraagt ook om de cargovluchten te verplaatsen naar andere luchthavens.

Weissgerber vindt dat de Brusselaars ontlast moeten worden en oppert om vliegroutes uit te stippelen boven het Vlaamse platteland. "Maar vliegtuigen landen en stijgen op tegen de wind in. Brussel ontlopen kan dus niet, want daardoor zou de luchthaven bepaalde periodes niet uitgebaat kunnen worden", zegt Philippe Touwaide van Brussels Airport.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?