Het gebouw van Actiris, VDAB en Bruxelles Formation in de Astrotoren in Sint-Joost, het grootste passiefgebouw van Europa

Actiris lanceert antidiscriminatielijn voor werkzoekenden

KVDP
© BRUZZ
04/12/2019

Werkzoekenden krijgen nog te vaak met discriminatie te maken, concludeert Actiris. De arbeidsbemiddelaar lanceert vandaag een antidiscriminatielijn en de antidiscriminatiedienst wordt versterkt. "Onze boodschap is: als je te maken krijgt met discriminatie bij het solliciteren, meld het dan."

"Ik heb drie masterdiploma’s en spreek perfect Frans en Engels. En toch zoek ik al twee jaar naar een job en heb ik al 150 keer gesolliciteerd, zonder resultaat", getuigt Joseph, een 32-jarige Congolees, over zijn moeilijke zoektocht naar werk in Brussel.

Hij is niet alleen, benadrukt arbeidsbemiddelaar Actiris. "Een buitenlandse afkomst is de voornaamste factor voor discriminatie, maar een buitenlandse afkomst is niet het enige obstakel. Elke dag worden in Brussel werkzoekenden gediscrimineerd op basis van handicap, leeftijd, hun gezondheidstoestand of hun geloofsovertuiging", klinkt het bij Actiris.

Gratis telefoonnummer

De arbeidsbemiddelaar schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen discriminatie en lanceert vandaag een antidiscriminatielijn, het gratis nummer 0800 35 089. Daarnaast komt er een contactformulier op de website van Actiris voor mensen die slachtoffer zijn van discriminatie.

"Zo werken we aan een steeds inclusievere samenleving", zegt bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi). Sinds 2003 heeft Actiris al een antidiscriminatieloket. Die dienst, Actiris Inclusive, wordt nu versterkt.

Versterkte antidiscriminatiedienst

Elk Actiris-agentschap krijgt nu een expert antidiscriminatie. Er zal elke voormiddag een permanentie zijn van 9 tot 12 uur. De dienst zal werkzoekenden ook helpen bij eventuele verdere stappen, wanneer de werkzoekende bijvoorbeeld bij Unia wil aankloppen.

Actiris Inclusive wil wie met discriminatie te maken krijgt niet in een slachtofferrol plaatsen. "Empowerment is de filosofie", luidt het. De antidiscriminatiedienst moet werkzoekenden uiteindelijk begeleiden naar werk of een andere oplossing op maat.

"Onze boodschap is: als je te maken krijgt met discriminatie bij het solliciteren, meld het dan", aldus Actiris-directeur Grégor Chapelle. "Het is het begin van eender welke oplossing."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , antidiscriminatie , arbeidsdiscriminatie , discriminatie , Actiris

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni