Actiris wil jonge ‘afhakers’ weer aan boord

© Actiris
| Een eerdere jongerencampagne met voetballer Vincent Kompany.

Sommige Brusselse jongeren verdwijnen ontmoedigd van de radar. Via jeugdhuizen, straathoekwerkers en sportclubs wil Actiris hen weer bereiken, schrijft De Standaard.

Het gaat om jongeren die de zoektocht naar werk hebben opgegeven en ook geen opleiding of training meer volgen. Omdat ze geen recht meer hebben op een inschakelingsuitkering, of gewoon omdat ze teleurgesteld zijn in de samenleving. Ze staan nergens meer geregistreerd. Actiris schat hun aantal op een paar duizend.

Caroline Mancel
© Actiris
| Caroline Mancel

De Brusselse arbeidsdienst Actiris probeert nu weer contact te maken met hen, via partners die de jongeren wel kunnen bereiken. “Dat kunnen jeugdhuizen, straathoekwerkers of sportclubs zijn,” zegt Caroline Mancel van Actiris aan De Standaard. Actiris houdt binnenkort twee workshops voor geïnteresseerde organisaties.

Actiris voorziet extra middelen voor deze doelgroep: 1,6 miljoen euro in totaal, 900.000 euro meer dan voordien. Dat geld komt zowel van Brussel als van Europa. Het Brussel Gewest, het Europees Sociaal Fonds en het Youth Employment Initiative van de EU gaven elk 300.000 euro steun.

“Ik hoop dat er originele ideeën uit de workshops komen,” zegt Mancel. “Het moeilijkste is om de afhakers te vinden. Als ze eenmaal weer aan het werk zijn, is het minder moeilijk om hen vast te houden.”

Momenteel werkt Actiris al samen met BX Youth, de jongerenorganisatie van voetbalclub BX Brussels, opgericht door Vincent Kompany. De voetballer werkte zelf ook mee aan een jongerencampagne van Actiris voor meertaligheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?