‘Adopt me for Christmas’: nodig eens een expat uit voor een kerstdiner

© Maxime Adam Levy
| Maxime Adam Levy brengt expats in Brussel samen.

Mensen uit het buitenland die dit jaar naar Brussel verhuisd zijn, hebben nog niet veel kans gehad om mensen te ontmoeten. Nu ze door de coronapandemie ook tijdens kerst maar moeilijk naar huis kunnen, wil een Brusselse expat onder de noemer 'Adopt me for Christmas' families linken met een expat die nog niet bij een kerstdiner kunnen aansluiten.

Toen Maxime Adam Levy het Google-formulier voor het initiatief online zette, ontving hij binnen enkele dagen al honderd aanmeldingen. Onder hen 35 mensen die wel een extra stoel aan tafel wilden zetten voor een expat en 65 mensen die maar wat graag mee aanschuiven.

Het idee ontstond omdat Levy zich zelf afvroeg wat hij zou doen met kerst. Zijn familie woont in Canada, dus meestal viert hij kerstmis bij zijn oom in Frankrijk, maar dat is dit jaar minder vanzelfsprekend. “Andere mensen zitten in dezelfde situatie,” zegt initiatiefnemer Levy.

Heel wat mensen verhuisden vlak voor of tijdens de komst van het coronavirus naar Brussel voor werk en hebben niet de kans gehad om een netwerk uit te bouwen. “Heel veel mensen voelen zich een beetje verloren tijdens de pandemie. Ze kennen hier niemand,” zegt Levy.

Gemeenschappelijke taal en voedselvoorkeuren

Levy brengt al jaren mensen uit de internationale gemeenschap in Brussel samen. In precoronatijden organiseerde hij de bekende wekelijkse ‘International Afterwork’. Hij is ook de oprichter van de Facebookgroep ‘Expats in Brussels’, waar bijna 30.000 mensen lid van zijn. Sinds de pandemie heeft hij andere evenementen georganiseerd. Zo was er de wekelijkse online drink tijdens de eerste golf. Na de eerste versoepelingen volgden een paar picknicks.

Met ‘Adopt me for Christmas’ wil Adam nu expats en families samenbrengen. Hij zorgt daarvoor dat ze ten minste één taal gemeenschappelijk hebben en dat de voedselvoorkeuren overeenstemmen. Dat kan volgens de geldende coronaregels. “Je mag één gast uitnodigen voor Kerstmis,” brengt Levy in herinnering.

De inschrijvingen voor ‘Adopt me for Christmas’ lopen nog tot 7 december. Daarna is het de bedoeling dat de kerstvierders geen andere mensen zien om de kans op besmetting te verkleinen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?