proefdier muis

Afbouwplan voor proefdieren kan niet doorgaan

EDB
© BRUZZ
20/12/2018

Het Brusselse afbouwplan voor dierproeven kan niet doorgaan na een negatief advies van de Raad van State. Volgens dat advies kunnen lidstaten van de Europese Unie niet strenger zijn dan de Europese richtlijn ter bescherming van dieren. “Teleurstellend. We onderzoeken nu hoe we toch tot een daling kunnen komen.”

Om het aantal proefdieren in Brussel fors te verminderen, paste de Brusselse regering in juli 2018 een koninklijk besluit aan over de bescherming van laboratoriumdieren. Daardoor zou vanaf 2020 onder meer een verbod gelden op testen op honden, katten en primaten.

Maar dat afbouwplan kan voorlopig niet doorgaan. “De Raad van State geeft een negatief advies,” zegt Eric Laureys, woordvoerder van bevoegd staatssecretaris Debaets (CD&V) aan BRUZZ. “Europa staat niet toe dat we strenger zijn dan de Europese richtlijn ter zake.”

Knaagdieren

“Dat is teleurstellend,” zegt Laureys. “Een advies van de Raad van State is natuurlijk niet bindend, maar toch zullen we nu eerst onderzoeken hoe we alsnog een daling van het aantal dierproeven kunnen bereiken.”

“Nadien trekken we met een tweede versie van het afbouwplan naar de regering,” voegt Laureys toe. “Voor veel dierproeven zijn er immers alternatieven.”

In Brussel wordt jaarlijks op zo’n 90.000 proefdieren beroep gedaan. Dat gebeurt in een totaal van 84 laboratoria, verdeeld over vier instellingen: VUB, ULB, UCL en SCIENSANO. Knaagdieren maken 98 procent van alle proefdieren uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, dierproeven, Eric Laureys, Bianca Debaets, VUB, ULB, UCL, Sciensano

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni