AfricaMuseum en gemeente Tervuren lanceren historische wandeling

© Saskia Vanderstichele
| Op negen plekken in de omgeving van het museum komen panelen met informatie.

Op negen plekken in de omgeving van het AfricaMuseum komen panelen met informatie. Op die manier wil het museum bezoekers naar buiten lokken, en kennis meegeven over de het koloniale verleden van het park van Tervuren. "Tervuren is meer dan het museum, het is ook een toeristische dagbestemming.”

Eerder publiceerde BRUZZ een artikel waarin verschillende partijen het gebrek aan informatie over het koloniale verleden in de publieke ruimte aankaartten. In het park van Tervuren stonden tijdens de Wereldtentoonstelling drie dorpen, waar 267 Congolezen werden 'tentoongesteld', zodat de Belgische bevolking kon zien hoe ze leefden.

De historische wandeling met tekst en foto’s vertelt dat verhaal. Het leidt bezoekers langs verschillende belangrijke plekken in de omgeving van het museum, zoals de Franse tuinen, de zeven graven, de Congolese dorpen en het voormalige Koloniënpaleis dat gebouwd werd voor de Wereldtentoonstelling.

"Als je het hebt over het museum, kan de geschiedenis van de rest van de site niet achterblijven," verklaart woordvoerder van het museum Kristien Opstaele. "Tervuren is meer dan het AfricaMuseum, het is ook een toeristische dagbestemming."

Opstaele herinnert eraan dat er ook tijdens de honderdjarige verjaardag van het museum in 2010 borden met informatie stonden in het park. Die mochten niet blijven staan omdat het park beschermd was. "Tijdens de renovatie zijn we tot een compromis gekomen met het Agentschap voor Natuur en Bos en de Regie der Gebouwen, om de nieuwe borden toch te plaatsen," zegt Opstaele.

De borden worden geplaatst in samenwerking met de gemeente, maar het museum schreef de teksten voor het parcours. De panelen worden ten laatste geplaatst op 30 juni. Traditiegetrouw komen op die dag, de herdenking van de onafhankelijkheid van Congo, leden van de Afrikaanse diaspora samen om de gestorven Congolezen te herdenken.

De brochure met het historische parcours, de 'AfricaMuseum-wandeling' zal ook beschikbaar zijn op de website van museum en van de gemeente Tervuren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?