Akkoord over 30 miljoen euro extra voor OCMW's

© Photonews

Er is een akkoord over 30 miljoen euro extra die de Brusselse OCMW's krijgen door de coronacrisis. Na overleg met de OCMW's heeft Brussels minister van Welzijn Alain Maron (Ecolo) de modaliteiten vastgelegd. Zo gaat er 18 miljoen euro naar de bijkomende vragen die verbonden zijn aan de gezondheidscrisis en is er 12 miljoen euro voorzien om kwetsbare gezinnen beter te ondersteunen.

Meer dan een maand geleden besliste de Brusselse regering al om 30 miljoen euro vrij te maken voor de 19 Brusselse OCMW's. Door de coronacrisis worden die OCMW's geconfronteerd met een stijging van het aantal aanvragen om sociale bijstand, met name voor het betalen van de huur en van facturen en op het vlak van voedselhulp.

Na overleg heeft Brussels minister van Welzijn Alain Maron nu beslist over de verdeling van de 30 miljoen euro. Zo gaat er 18 miljoen euro naar het opvangen van de stijgende vragen die verbonden zijn met de crisis. Het precieze bedrag zal op basis van een aantal criteria kunnen wisselen van gemeente tot gemeente. Zo wordt er onder meer rekening gehouden met de bevolkingsdichtheid, het aantal studenten, het aantal werklozen en het armoederisico.

De overige 12 miljoen euro moet ervoor zorgen dat de situatie voor kwetsbare gezinnen niet verergert door extra ondersteuning te bieden op het vlak van bijvoorbeeld energie, huisvesting, schuldbemiddeling, voedselhulp. Die subsidies worden per OCMW vastgelegd.

"Dit aanzienlijke bedrag zou het mogelijk moeten maken om mensen met sociale en gezondheidsproblemen, problemen die door de coronacrisis helaas nog zijn toegenomen, beter te helpen en te ondersteunen. De strijd tegen ongelijkheden op sociaal en gezondheidsvlak vraagt meer dan ooit al onze inspanningen," aldus Maron.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?