Brusselse regering maakt 30 miljoen euro vrij voor Brusselse OCMW’s

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) in de Hoogstraat.

De Brusselse regering heeft de toekenning van 30 miljoen euro aan de 19 Brusselse OCMW's goedgekeurd om de sociale en gezondheidsgevolgen van de coronaviruscrisis op te vangen, kondigde vrijdag Bernard Clerfayt (DéFI), Brussels minister van Plaatselijke Besturen, en Alain Maron (Ecolo), Brussels minister van Leefmilieu, aan.

Volgens hen zullen de OCMW's zeer snel geconfronteerd worden met een gestage toename van de aanvragen voor sociale bijstand die met name betrekking hebben op de betaling van de huur, hun facturen of zelfs op het gebied van de voedselhulp.

Om dit aan te pakken en samen met de OCMW's op te treden om de sociale en gezondheidseffecten van de crisis zoveel mogelijk te voorkomen, wordt een bedrag van 30 miljoen euro toegekend aan de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn. Dit bedrag zal met name worden gebruikt om extra personeel in dienst te nemen, nieuwe sociale steun te verlenen en diensten voor kwetsbare groepen te ontwikkelen.

'Ademruimte'

Voor Clerfayt geven deze dertig miljoen euro "ademruimte aan de OCMW’s en verlichting aan de gemeentelijke financiën, die er slecht aan toe zijn door de crisis als gevolg van het coronavirus. In de allereerste plaats is het echter hulp voor behoeftige mensen".

"Velen van hen hadden het al moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen – in Brussel kent een aanzienlijk deel van de bevolking een onzeker bestaan – en deze mensen kunnen in armoede terechtkomen. Anticiperen betekent vooraf de risico’s zien die zich zullen aandienen. In dit geval betekent anticiperen klaarstaan om in actie te schieten teneinde de meest kwetsbare personen te helpen en te beschermen".

'Doortastend optreden mogelijk maken'

In de ogen van Alain Maron is "de steun en begeleiding van mensen die sociale en gezondheidsproblemen – die vaak samen voorkomen – ondervinden, een fundamentele doelstelling voor dit aanzienlijke bedrag dat de Brusselse Regering vrijmaakt".

"Met deze som zal de toename van deze problemen voorkomen kunnen worden en zoveel mogelijk verminderd kunnen worden door een doortastend optreden van de OCMW’s en de lokale actoren, zodat Brussel de sociale en gezondheidsongelijkheid, die door de crisis vergroot worden, kan verkleinen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?