Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie

| Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Al meer dan 8.000 plaatsen voor Oekraïense vluchtelingen

© Belga
02/03/2022

Nadat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) maandag gemeenten en burgers heeft opgeroepen om tijdelijke opvang aan te bieden aan Oekraïners die het geweld in hun land ontvluchtten, zijn al 8.169 plaatsen beschikbaar gesteld. Dat meldt Mahdi woensdagavond.

Van de 581 Belgische gemeenten hebben er al 499 de oproep, die de naam #PlekVrij meekreeg, positief geantwoord en dus aangegeven dat ze willen helpen. De plaatsen die ter beschikking zijn gesteld, zijn zowel plaatsen die door lokale besturen worden aangeboden als door burgers zelf.

"Dit is echt bijzonder hartverwarmend. De solidariteit die er leeft bij onze lokale besturen en bij burgers is immens en ontroert me. Ik wil alle gemeenten die meewerken en alle burgers die een plek ter beschikking stellen, bedanken uit de grond van mijn hart. We laten niemand los", zegt Mahdi.

Hij wijst erop dat de cijfers niet definitief zijn. Ze dateren van woensdagmiddag en antwoorden op de oproep blijven voortdurend binnenkomen. Lokale besturen hebben aangegeven infrastructuur ter beschikking te stellen en zijn zich volop aan het organiseren. Het is volkomen normaal dat dit tijd vraagt, zegt Mahdi. Ook burgers kunnen zich blijven aanmelden.

Taskforce

In samenspraak met het Nationaal Crisiscentrum en de gouverneurs tekende de opgerichte taskforce 'Bescherming en Opvang Oekraïners' de structuur uit om de vluchtende Oekraïners te ontvangen. In Brussel zal de federale overheid in de eerste crisisopvang voorzien.

Daar zullen de Oekraïners ook worden geregistreerd, informatie krijgen en een eerste onderdak krijgen van beperkte duur. Van daaruit zal de verdere dispatching voor de huisvesting van Oekraïners gebeuren naar lokale besturen. Zij zullen in tijdelijke noodopvang voorzien.

De Vlaamse regering vroeg de Vlaamse provincies en gemeenten woensdag alvast om hun mogelijk aanbod aan grootschalige voorzieningen in kaart te brengen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni