Alhambrawijk is wijk van het jaar

De Alhambrawijk is verkozen als Wijk van het Jaar 2015. Dat gebeurde in het kader van een wedstrijd van de Stad Brussel. De jury verkoos een project van de vzw Chicago. Die mag het komende jaar een budget beheren van 34.000 euro om een project in de wijk op te zetten.

De Stad Brussel organiseerde voor de allereerste keer een zogenaamde "participatieve budgetwedstrijd." Verenigingen uit alle wijken konden meedingen. Inzet was een budget van 34.000 euro om iets te doen voor hun wijk. Uit zeven kandidaten verkoos een jury het project van de vzw Chicago. 

Een van de voornemens is om de naam van de Alhambrawijk te veranderen in Castorwijk. Zo staat de buurt tussen Lakensestraat, Kleine Ring, de Adolphe Maxlaan en de Circusstraat immers bekend onder de jongeren die het jeugdhuis Chicago in de Kanaalstraat frequenteren. "Met de naamsverandering wil vzw Chicago de identiteit van de wijk hervaloriseren", klinkt het in een persbericht. De buurt staat vandaag vooral bekend voor haar straatprostitutie. De naamsverandering zal wel nog worden voorgelegd aan de buurtbewoners.

Maar de vzw kan nog veel meer doen met een budget van 34.000 euro. "Met het budget zal Chicago ontmoetingen met bewoners en wijkverenigingen organiseren om de precieze noden van de wijk in kaart te brengen", zegt schepen van Participatie Ans Persoons (SP.A). "Nadien wordt financiële en technische ondersteuning geboden om de ideeën om te zetten in concrete projecten."

"We kunnen het geld voor vanalles gebruiken voor een nieuwe stoep of een kunstwerk in de openbare ruimte, of voor een klein bedrijfje", zegt Bie Vancraeynest van Chicago. "Maar we focussen nu eerst op het overleg met de buurt."

Naar Braziliaans voorbeeld
Persoons wil de wedstrijd volgend jaar herhalen. "Het doel is de betrokkenheid van bewoners bij hun buurt te verhogen en het dagelijks leven in de wijk te verbeteren", zegt ze. “We kennen allemaal de participatie waarbij mensen hun mening geven over wat er moet veranderen, maar dit keer gaan we een stapje verder. De wijk kan nu ook zelf een budget beheren en projecten financieren om hun leefomgeving te verbeteren. We lieten ons inspireren door (de Braziliaanse stad, red.) Porto Alegre, maar we beseffen ook dat er nog een hele weg is af te leggen.”

De jury bestond uit professor Eric Corijn (VUB), Muriel Sacco (ULB) en architecte Amélia Ribeiro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?