Jette Kerkhof

Alternatieve vormen van lijkbezorging goedgekeurd in parlement

© Belga
09/11/2018

De Brusselse regering kan in de toekomst nieuwe vormen van lijkbezorging toestaan zoals 'humusatie' of 'aquamatie'. Het wordt in het Brussels gewest ook mogelijk om in een ander lijkomhulsel dan de traditionele houten lijkkist te worden begraven.

Dat staat in de ordonnantie die de huidige wetgeving rond begraafplaatsen en lijkbezorging moderniseert en op vrijdag goedgekeurd werd in het Brussels Parlement. PVDA en Vlaams Belang onthielden zich.

Humusatie is een gecontroleerd proces waarbij het lichaam van de overledene wordt verteerd dankzij de micro-organismen uit compost van verhakseld snoeihout. Na twaalf maanden zijn de stoffelijke resten omgevormd tot een gezonde en vruchtbare humus. Bij aquamatie wordt een overledene gedurende vier uur in een alkaline-wateroplossing van 96 graden Celsius gelegd tot er enkel beenderen overblijven. Zelfs het waterbadje waarin het lijk gelegen heeft, zou herbruikbaar zijn.

"Ik heb de Vlaamse en Waalse bevoegde ministers hierover persoonlijk aangeschreven om samenwerking voor te stellen over de gewestgrenzen heen voor alle technische en juridische aspecten die aan deze nieuwe procedés verbonden zijn", stelde minister-president Rudi Vervoort (PS) naar aanleiding van de goedkeuring van de ordonnantie.

Neutrale plechtigheden

De ordonnantie bepaalt voorts dat elke begraafplaats een perceel krijgt dat toelaat de uitvaartrituelen van de erkende religieuze en filosofische overtuigingen te eerbiedigen (het zogenaamde "multiconfessioneel" perceel). Begraafplaatsen zullen ook uitgerust worden met een zaal voor het houden van neutrale (dus niet religieuze, noch vrijzinnige) begrafenisplechtigheden.

Daarnaast wordt het ook mogelijk het stoffelijk overschot te begraven in een ander lijkomhulsel dan de traditionele houten doodskisten zoals een lijkwade of een doodskist in karton. Ten slotte krijgen de gemeenten de toelating zones af te bakenen waar de as van verbrande lijken uitgestrooid mag worden, elders dan de begraafplaats.

Voor de minister-president beantwoordt de ordonnantie "aan de legitieme verwachtingen van de Brusselse bevolking die steeds vaker kiest voor crematie in plaats van teraardebestelling. Ze introduceert nieuwe begrafenisvormen en richt zich op de toenemende belangstelling voor begraafplaatsen die dichter bij de natuur staan dan de traditionele begraafplaatsen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , begrafenis , humusatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni