© patrimoine.brussels | Het gebouw waarop de Amerikaanse ambassade haar oog heeft laten vallen.

Amerikaanse ambassade lonkt naar Sint-Michielswarande in Etterbeek

Jasmijn Post
© BRUZZ
09/09/2022

De Amerikaanse ambassade kijkt al jaren uit naar een nieuw gebouw. Sinds de onderhandelingen rond het voormalig AXA-gebouw in Watermaal-Bosvoorde zijn afgeketst, komt voor het eerst een alternatief in beeld: het ING-kantoor aan de Sint-Michielswarande dat binnenkort leeg komt te staan. Na een verkennend gesprek met het Brussels gewest over de verhuis kan de ambassade rekenen op een voorlopige goedkeuring.

De Amerikaanse ambassade heeft haar oog laten vallen op het ING-gebouw in Etterbeek, bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels) aan BRUZZ. De nabijheid tot de internationale instellingen speelt een rol in die keuze. Ook zal de functie van het gebouw – een kantoor – gelijkaardig blijven.

"Er heeft een projectvergadering plaatsgevonden met vertegenwoordigers van alle stakeholders," zegt Damiaan De Jonge, woordvoerder van Smet. "Het gewest, de gemeente en de ambassade waren het eens over de grote lijnen. De algemene conclusie was positief, er werden geen grote obstakels voor gedefinieerd."

De komende maanden is het aan de ambassade van de Verenigde Staten om de plannen verder uit te werken. Een meer gedetailleerd project zal opnieuw worden voorgelegd tijdens een nieuwe projectvergadering. De Amerikaanse ambassade heeft voorlopig nog niet gereageerd op de onze vragen over de recente ontwikkelingen.

Verkennende gesprekken

Het Brussels gewest moedigt deze werkwijze aan. "Tijdens een projectvergadering leggen kandidaat-kopers en de openbare overheden hun wensen en voorwaarden op tafel, nog voordat er iets op papier staat. Zo weten de betrokken partijen waar ze aan toe zijn nog voordat ze beginnen," zegt De Jonge.

Het gewest kan bijvoorbeeld aangeven geen monofunctioneel kantoorgebouw te willen, of juist interactie met de omliggende buurt vragen. Voor de Amerikaanse ambassade kan het bijvoorbeeld belangrijk zijn om een discrete omgeving te creëren voor haar bezoekers, die ook goed beveiligd kan worden. In een volgend stadium zou pas een bouwaanvaag worden ingediend en een openbaar onderzoek worden gestart.

De Sint-Michielswarande is een ongeveer vier hectare groot gebied in de gemeente Etterbeek, tussen de metrostations Merode en Thieffry. In het begin van de jaren 1960 werd het hele gebied heringericht om er in de eerste plaats de zetel van de Bank Brussel Lambert onder te brengen, nu ING. Er werden verschillende woongebouwen en winkels geplaatst. Vandaag heeft ING besloten het gebouw te verkopen, tegen 2023 moet het pand zijn ontruimd.

De Amerikaanse ambassade bevindt zich op de Regentlaan sinds de jaren 1940. "We willen verhuizen om onze diplomatieke relaties verder kunnen uitbreiden," meldt de ambassade aan BRUZZ. "We bevinden ons in een heel vroeg stadium en kijken uit naar de volgende stappen die we met de stakeholders zullen zetten."

Ondertussen heeft het Brussels Gewest ook al enkele wensen voor de strategische site. Zo zou bijvoorbeeld de smalle Zinnerstraat gebruikt kunnen worden als doorgang voor fietsers en voetgangers.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie