portret

Anderlechtse wijk treurt om verlies van bokser Lay: 'Het licht van de buurt verloren'

© AP
| Lay Kalenga Mishika met coach en manager Alexandre Polizzi.

De dood van Lay Kalenga (27) komt hard aan in de Anderlechtse wijk Goede Lucht. “We zijn het licht van de buurt verloren”, verklaart een jeugdvriend.

Lay Kalenga, de bokser die vorige week verdronk nabij Charleroi, was goed op weg om een profcarrière uit te bouwen. Als amateurbokser had hij intussen al heel wat respect afgedwongen, maar ook zijn profcarrière ging de goede richting uit: op 26 juni won Lay zijn tweede profwedstrijd tijdens het Brusselse boksgala “All Eyez on Brussels VI".

 

Lay Kalenga - Brussels boksgala

Na een bezoek aan het ziekenhuis voor een MRI-scan die Lay nodig had voor een aankomende wedstrijd, stelde een van zijn vrienden voor om te gaan zwemmen in Wallonië. De twee reden samen naar de Pircha-vijver nabij Charleroi, een plek die ondanks het zwemverbod een populaire bestemming is bij mensen die op zoek zijn naar verkoeling.

In La Capitale omschrijft zijn vriend wat er die dag precies gebeurde. “Ik ben eerst het water ingegaan, Lay kwam achter mij aan”, vertelt de man. “Maar al snel merkte ik dat hij niet meer vooruit raakte. Ik zei dat we moesten omkeren omdat hij niet meer kon, en ik ook niet. Maar ik zag hoe Lay in paniek raakte en begon te spartelen, hij kon zijn benen niet meer gebruiken”, gaat hij verder.

Zijn vriend probeerde Lay nog te redden door hem op zijn rug naar de kant te dragen, maar dat plan bleek niet te werken. “Het was verschrikkelijk", verklaart hij aan La Capitale. "Hij raakte in paniek en sloeg om zich heen, we waren bijna samen verdronken”, aldus de vriend, die sterk is aangedaan door de gebeurtenis. “Elke keer als ik mijn ogen sluit, zie ik zijn ogen vol met water.”

Gratis boksles

In een interview aan dezelfde krant verklaart de zus van Lay, Christelle, dat de jongeman wel degelijk kon zwemmen, maar “een bokser was, en geen professioneel zwemmer”.

Ze beschrijft haar broer als een discrete jongeman die gepassioneerd was door boksen en graag gezien werd in de buurt. “Aan de kinderen van de overburen gaf hij zelfs gratis boksles”, vertelt ze.

De dood van de jonge bokser komt hard aan in de Anderlechtse wijk Goede Lucht. Een jeugdvriend verklaart dat ze “het licht van de buurt verloren zijn”.

Steunbetuigingen

De afgelopen dagen kwamen meer dan 150 mensen steun betuigen aan het huis van de familie. “Pas toen ik dat zag, besefte ik hoeveel mensen in de buurt hij geholpen heeft”, vertelt zijn zus aan La Capitale.

Er zullen de komende dagen nog verschillende herdenkingsmomenten plaatsvinden voor Lay, waaronder één aankomende dinsdag in de Anderlechtse wijk ‘Goede Lucht’. De begrafenis van Lay vindt vandaag maandag plaats om 13.30 uur in de Al-Amalmoskee in Anderlecht.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?