© Annabelle Van Nieuwenhuyse

Annabelle Van Nieuwenhuyse nieuwe coördinator van Cinemaximiliaan

CD
© BRUZZ
15/12/2021

Cinemaximiliaan, het platform door en voor vluchtelingen, begint aan een nieuw hoofdstuk met Annabelle Van Nieuwenhuyse als nieuwe algemeen coördinator.

Cinemaximiliaan ontstond in de nasleep van de vluchtelingencrisis van 2015 in het Maximiliaanpark. Grote aantallen vluchtelingen kwamen toe in Europa (vaak uit Syrië) en er ontstond een tentenkamp in het park. Cinemaximiliaan is een project, intussen een vzw, waarbij onder andere cinema wordt gemaakt voor en door vluchtelingen.

Het projecthuis van Cinemaximiliaan is gevestigd in de Manchesterstraat in Molenbeek. Daar komen muzikanten samen om te repeteren, ontmoeten mensen elkaar om projecten te bespreken en vinden filmvertoningen, kleine concerten en tentoonstellingen plaats. Dat wil Van Nieuwenhuyse verder uitbouwen. “Het is een buurt waar heel wat aan het gebeuren is. De voorbije tien jaar hebben er zich heel wat organisaties gevestigd. We gaan veel samenwerken met die organisaties en elkaar versterken.”

Van Nieuwenhuyse zal de nieuwe job combineren met haar carrière als presentator (ze is bij het grote publiek onder meer bekend van haar presentatie op Couleur Café). “Dat is een ideale combinatie, want ik wil blijven presenteren. Al jaren engageer ik me in mijn buurt om anderen te helpen, dus deze job past wel bij wat ik wil doen. Ik denk dat beide functies elkaar goed gaan kruisbestuiven.”

Positieve beeldvorming

De focus van Cinemaximiliaan zal voor een groot deel liggen op positieve beeldvorming om stigma’s en vervreemding tegen te gaan. “Bij Cinemaximiliaan zijn er heel wat mensen met een migratieachtergrond. Ik wil van die kans gebruikmaken om workshops te organiseren. Zo kan je de contacten tussen verschillende mensen in de maatschappij vergemakkelijken, vervreemding tegengaan en bijdragen aan een positievere beeldvorming.”

Zaterdag viert Cinemaximiliaan samen met Migratiemuseum in Molenbeek de internationale migrantendag. Twee filmregisseurs bij Cinemaximiliaan, Fatma Osman en Lubnan Al Wazny, komen hun persoonlijk verhaal als vluchteling vertellen.

Annabelle Van Nieuwenhuyse bij Bram Van de Velde tijdens het radioprogramma Whatsup.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie