Het Justitiepaleis

| Het Justitiepaleis

Arrest blaast taalstrijd in Brusselse rand nieuw leven in

TD
© Belga
16/01/2019

Inwoners van een faciliteitengemeente moeten maar één keer aanstippen dat ze officiële documenten graag in het Frans krijgen. Dat bepaalt een nieuw arrest van het Hof van Cassatie. Het arrest is het gevolg van een boze Franstalige belastingbetaler. Omdat hij zijn aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing niet in het Frans kreeg, betaalde hij niet.

De rechten van inwoners in faciliteitengemeenten zijn al jaren communautaire splijtstof. De Vlaamse regering vindt dat Franstaligen telkens opnieuw een aanvraag moeten indienen als ze hun officiële documenten, zoals een oproepingsbrief of een aanslagbiljet, in het Frans willen krijgen.

De Franstaligen zijn het daar niet mee eens. Een arrest van de Raad van State leidde enkele jaren geleden tot een compromis: Franstaligen moeten om de vier jaar hun keuze kenbaar maken. Dat compromis wordt nu opnieuw doorkruist door het arrest van het Hof van Cassatie. Dat schrijft de zakenkrant De Tijd.

Voor Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) "is en blijft Nederlands de bestuurstaal van de faciliteitengemeenten".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Faciliteitengemeente

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni