Asiel aanvragen duurt drie maanden langer

© Ivan Put
| DVZ in het Klein Kasteeltje (archiefbeeld).

Voor de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) is het moeilijk om alle asielaanvragen te verwerken. Daardoor duurt de behandeling drie maanden langer dan normaal en moeten kandidaat-asielzoekers langer in de opvangcentra blijven.

Daarover berichten Het Laatste Nieuws en De Morgen dinsdag.

Twee jaar geleden had DVZ één tot anderhalve maand nodig om een asieldossier te behandelen. In 2018 steeg dat naar drie maanden en dit jaar naar vier maanden. Dat stelt minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) in een antwoord op een vraag van SP.A.

Bovendien weet de kandidaat-asielzoeker na die vier maanden nog niet of hij mag blijven. Eerst moet het dossier nog naar het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS), dat na eigen onderzoek de knoop doorhakt.

Nog 9.500 dossiers

Vandaag zouden er nog ruim 9.500 dossiers behandeld moeten worden. Kandidaat-asielzoekers blijven daardoor langer in opvangcentra, waardoor ook die onder druk komen te staan. "Er komen meer mensen bij dan er vertrekken uit onze centra", zegt Mieke Candaele van Fedasil, de organisatie die instaat voor de asielopvang.

Volgens De Block zijn er twee oorzaken: het stijgende aantal asielaanvragen en een tekort aan personeel. De minister kreeg 87 miljoen euro extra van de regering in lopende zaken. Daarmee opent ze extra opvangplaatsen en werft ze 37 extra medewerkers aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?