Avondklok niet aan de orde in Brussel

© Belgaimage
| Vanaf 7 oktober 2020 om 23 uur moeten cafés opnieuw gesloten blijven in het Brussels gewest. Maar een avondklok komt er niet.

In de provincies Waals-Brabant en Luxemburg geldt vanaf vandaag een avondklok tussen 1 uur ’s nachts en 6 uur ’s ochtends. In Brussel is zo’n avondklok niet aan de orde. "Die maatregel wordt niet geadviseerd door de experten van Celeval", klinkt het bij kabinet Vervoort.

Niet alleen in Brussel verslechtert de situatie op vlak van coronabesmettingen, maar ook in Wallonië gaat het snel. Twee provincies, Luxemburg en Waals-Brabant, beslisten maandag om een avondklok in te voeren tussen 1 uur en 6 uur. “Sommige maatregelen zijn zwaar, maar geproportioneerd en noodzakelijk om de verspreiding van het virus te beperken”, zei provinciegouverneur van Waals-Brabant Gilles Mahieu maandag.

“In Waals-Brabant is de situatie heel slecht, slechter dan in bijvoorbeeld Henegouwen, terwijl men toch het omgekeerde zou verwachten”, zei biostatisticus Geert Molenberghs maandagavond in de studio van VRT-programma Terzake. “Ik zie daar het effect van Brussel, wat uitbreidt in het westen van Vlaams- en Waals-Brabant.”

'Extra maatregelen mogelijk'

Toch is een avondklok zoals in Waals-Brabant hier niet aan de orde. Dat zeggen de woordvoerders van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Zij verwijzen naar de ‘coronabarometer’ waaraan al een tijd gewerkt wordt. “Die barometer wordt opgesteld door het wetenschappelijk adviesorgaan Celeval. In die barometer raadt men de avondklok niet aan”, verduidelijk woordvoerster Zeynep Balci. “Wel behouden we de vrijheid om extra maatregelen te nemen, indien dat nodig is."

De coronabarometer is intussen zo goed als klaar. Celeval vergaderde gisteren nog over de barometer, die vrijdag wordt voorgesteld aan het Overlegcomité.

Brussel besliste vorige week nog over strengere maatregelen. De Brusselse cafés zijn sinds vorige week donderdag dicht en er geldt ook een alcoholverbod in heel het gewest. Daarnaast zijn ook de feestzalen gesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?