Baas NMBS laat Delvaux-schilderijen naar Train World verhuizen

© Bouwen aan Vlaanderen
| Sophie Dutordoir, baas van de NMBS

Voortaan zijn vier schilderijen van Paul Delvaux te bezichtigen in het treinmuseum Train World in het station van Schaarbeek. De schilderijen hingen eerder in het kantoor van Sophie Dutordoir, CEO van de NMBS, maar zij vond dat die kunstwerken toegankelijk moesten zijn voor iedereen.

Dat meldt de VRT. “Toen ik in 2017 aankwam op de NMBS was ik verrast dat er vier authentieke schilderijen van Delvaux in mijn kantoor hingen,” aldus Dutordoir. “Ik vond dat de werken daar niet thuishoorden en ter beschikking van het grote publiek moesten staan.”

Dus verhuisden ze naar Train World, het treinmuseum van de NMBS in Schaarbeek. “Zolang ik CEO van de NMBS ben, blijven de werken daar ook”, klinkt het.

De vier werken dateren uit 1963 en werden ooit besteld door de NMBS. Het gaat om twee schilderijen met de titel ‘Gare la nuit’, en twee met de titel ‘Gare de jour’. Voor ze naar Train World verhuisden, liet de NMBS de werken eerst restaureren door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

De vier schilderijen zullen te zien zijn op een tentoonstelling rond Paul Delvaux in Train World. De expositie start op 22 oktober en loopt tot 15 maart 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?