In beeld: 500 Molenbeekse kinderen zingen voor schonere lucht

In Molenbeek hebben ongeveer 500 leerlingen van negen Molenbeekse scholen geprotesteerd voor schone lucht. “Wij willen dat de politici moedige maatregelen nemen.”

Dat scholen op vrijdagen protesteren voor schonere lucht, wordt stilaan een traditie. Zo houdt Filter Café Filtré al maanden protestacties aan de schoolpoorten voor een betere luchtkwaliteit. Deze keer kwam het initiatief van de ouders van de kinderen van basisschool Vier Winden. Die kregen de steun van Filter Café Filtré en ook acht andere Molenbeekse scholen volgden, waarvan vijf Nederlandstalige scholen.

Ongeveer 500 kinderen, gewapend met sponsjes en mondmaskers, kwamen samen op het Gemeenteplein in Molenbeek voor een picknick. Ze zongen er een liedje met als titel ‘O Schone Lucht’.

“Er zijn teveel auto’s in Molenbeek”, zegt Jolente, die in Vierwinden naar het vijfde leerjaar gaat. “Dat is niet goed voor de lucht. Wij willen meer fietspaden.”

Naast leerlingen en leerkrachten, waren er ook heel wat ouders aanwezig op de protestactie. “Wij hebben meegedaan aan onderzoek rond de scholen, en de luchkwaliteit was abominabel”, zegt Karlien De Cran, een bezorgde moeder. “Men stelt schoolstraten voor, maar een straat eventjes sluiten zal weinig zoden aan de dijk brengen. Wij vragen daarom geen kortzichtige, maar moedige maatregelen.”

Schoolstraten invoeren is nochtans wat burgemeester Françoise Schepmans (MR), die de protesterende kinderen even kwam begroeten, voorstelt. En dat voor maar één dag per week. "Dat is een goed begin. Zo kunnen de scholen even ademen", zegt ze aan BRUZZ.

Fietspaden

Het collectief van leerkrachten, leerlingen en ouders vraagt om auto’s meer uit de gemeente te weren. “We willen een echt mobiliteitsplan met verkeersvrije aders en meer ecologisch, openbaar vervoer.” Daarnaast wil het collectief meer fietspaden in Molenbeek.

Maar wat dat betreft is de burgemeester nog voorzichtiger. "De herinrichting van straten kan alleen maar met de medewerking van de buurtbewoners", aldus Schepmans. "Niet iedereen wil een fietspad voor zijn deur. Sommigen hebben liever een parkeerplaats."

Schepen van Leefmilieu Annalisa Gadaleta (Groen) denkt daar anders over. "Wij staan helemaal aan de kant van de fietsers. Wij pleiten voor schoolstraten, niet slechts één keer per week, en een volledig verkeersvrij Gemeenteplein."

Boterhammen eten deden zo een 500 Molenbeekse kinderen vandaag op het Gemeenteplein, om te protesteren voor schonere lucht. 

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?