Alain Maron (Ecolo), Brussels minister van Milieu, Klimaat, Sociale Integratie, Gezondheid, Energie, Water, Netheid en de Haven van Brussel

| Alain Maron (Ecolo), Brussels minister van Milieu, Klimaat, Sociale Integratie, Gezondheid, Energie, Water, Netheid en de Haven van Brussel.

Begin februari wordt beslissend voor Brusselse ziekenhuizen

© Belga
24/01/2020

De Brusselse regering buigt zich begin februari over de ontwerpordonnantie inzake de oprichting van lokaal-regionale ziekenhuisnetwerken in het Brussels Gewest. Die netwerken zijn het gevolg van de federale wet over de rationalisering van het Belgisch ziekenhuislandschap. Dat heeft Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) aangekondigd in een gesprek met Belga.

Na een eerste lezing wordt de tekst voorgelegd aan de Raad van State en dient het Brussels Parlement zich er nog over uit te spreken. Intussen wordt aan de Brusselse ziekenhuizen gevraagd om één of meer netwerken op te richten, aangezien die procedures ook de nodige tijd in beslag nemen.

In februari van vorig jaar nam de Kamer een wet aan die alle ziekenhuizen verplicht om zich in netwerken te organiseren met het oog op een rationalisering van het ziekenhuisaanbod en de aankoop van steeds duurdere uitrusting. De wet voorziet dat er maximaal 25 ziekenhuisnetwerken kunnen zijn, 13 in Vlaanderen, 8 in Wallonië en 4 in Brussel. Een netwerk moet minimaal 400.000 mensen bedienen.

Vertraging in Brussel

Concreet moet elk algemeen of universitair ziekenhuis deel uitmaken van een ziekenhuisnetwerk dat het geheel van gespecialiseerde zorgen aanbiedt. De meest gespecialiseerde zorgen, zoals complexe kankerchirurgie of hartchirurgie, zullen niet in alle netwerken aangeboden worden. Daarvoor zijn doorverwijsregels nodig.

Minister Maron erkent dat de hervorming in Brussel vertraging heeft opgelopen omdat de federale wetgeving niet duidelijk was, onder meer op het vlak van de financiering van de netwerken. Vandaag zijn reeds twee netwerken opgericht: één rond het UZ Brussel, als Vlaamse entiteit, en een rond een christelijke pool van de Sint-Luc-ziekenhuizen (Sint-Jan, de Europa-ziekenhuizen en Saint-Pierre/Ottignies).

Iris, Chirec en Erasmus

Donderdag schreef de krant Le Soir dat op lokaal vlak de burgemeesters van Etterbeek, Elsene, Anderlecht en Sint-Gillis recent gekozen hebben voor een hergroepering van alle openbare Irisziekenhuizen met Erasmus als universitaire pool en met de private Chirec-ziekenhuizen. Dat werd later op de dag bevestigd door de Elsense burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo).

Volgens Le Soir heeft de raad van bestuur van de Irisziekenhuis haar fiat gegeven. Maar niets is reeds definitief, want Chirec kan er ook voor kiezen een eigen netwerk op te richten met haar Waalse antenne, aldus Maron. "Voor ons is het belangrijk te waken over de eigenheid van de openbare Irisziekenhuizen. De toekomstige constructie mag een reflectie over het Brusselse ziekenhuisbeleid niet in de weg staan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, ziekenhuisnetwerk, Alain Maron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni