Bekende Brusselaars met corona: ‘Dit is echt de hel. Elke dag is een gewonnen dag'

Senator Karl Vanlouwe (N-VA) vanuit zijn ziekenhuisbed in het UZ Jette

Als er iets is dat Covid-19 ons tot nu toe geleerd heeft, is het wel dat een virus niemand spaart. Jong of oud, rijk of arm, bekend of onbekend, niemand ontsnapt aan corona. Ook enkele bekende Brusselaars testten positief en belandden in het ziekenhuis. "Dit is veel erger dan de griep."

“Het gaat, gezien de omstandigheden”. De stem van Vlaams Volksvertegenwoordiger en senator Karl Vanlouwe (N-VA) klinkt broos. Breekbaar. “Zo voel ik me ook”, zegt hij tussen het hoesten door. “Dit is echt de hel. Veel erger dan een gewone griep.”

Net als bij veel andere coronapatiënten, begon het bij Vanlouwe met een droge hoest. “Naarmate die erger werd, begon ik koortsaanvallen te krijgen. Ik was heel kortademig en kon amper nog spreken. Een bloedonderzoek en een longscan later kreeg ik het verdict: ik was Covid-19-positief.”

Beangstigend

Ondertussen heeft Vanlouwe het ziekenhuis mogen verlaten en ziekt hij thuis verder uit. Een kleine week heeft de politicus in het UZ Jette doorgebracht in een quarantainekamer. “De zuurstofwaarden in mijn bloed waren niet van die aard dat ik op intensieve zorgen beademd moest worden. Ik kreeg zuurstof via buisjes in mijn neus en lag op de kamer met twee andere coronapatiënten, een Italiaan en een Albanees. Met hen ging het een pak slechter dan met mij, dat was beangstigend. Je wenst het echt niemand toe.”

Karl Vanlouwe (N-VA), Vlaams volksvertegenwoordiger en deelstaatsenator

Over een week hoopt Vanlouwe weer helemaal de oude te zijn. Morgen staat er zelfs al een virtuele fractievergadering gepland. Vanlouwe kan niet wachten om weer aan het werk te gaan, maar wil niets forceren. “Ik ben nog altijd heel moe. De manier waarop het virus je hele lichaam kan uitputten, is ongelofelijk. Ik kom er wel weer bovenop, maar alles op z’n tijd.”

Twee weken plat

Ook RWDM-boegbeeld Thierry Dailly en zijn gezin ontsnapten niet aan het coronavirus. De manager zit al twee weken thuis in quarantaine. “Met mij gaat het al een stuk beter. Ik heb één nacht koorts gehad en een paar dagen zware hoofdpijn, dat is nu achter de rug. Het enige waar ik nog last van heb, is het verlies van mijn reuk- en smaakzin.”

Thierry Dailly, voorzitter voetbalclub RWDM inzet 2

Dailly zelf lijkt het virus dus overwonnen te hebben, maar voor zijn vrouw Natacha is het einde nog niet in zicht. “Zij ligt al twee weken plat. Ze slaapt de hele dag en heeft moeite met ademen. Vorige week waren we allemaal even in paniek toen ze amper nog een woord kon uitbrengen. Haar ademhaling is nu stabiel, maar toch: het zijn bange tijden. Elke dag is een dag gewonnen op dit moment.”

Ondertussen is Thierry Dailly al terug aan het werk. “Vanavond hebben we een grote vergadering om volgend seizoen voor te bereiden. Nu we een paar maanden extra hebben, gaan we de grasmat van het Edmond Machtensstadion misschien volgende week al opnieuw inzaaien. En ook met de transfers zijn we al bezig. Maar het is nog onzeker wanneer alles opnieuw normaal wordt. Neen, tischke, het is iets vies dat virus. En het is voor alleman hetzelfde.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?