Belgen kunnen weer op reis in Europa, luchthavens schakelen versnelling hoger

Op de website van Binnenlandse Zaken kan iedereen nagaan of de geliefkoosde vakantiebestemming al toegankelijk is vanuit België.

Vanaf vandaag doen de meeste Europese landen hun binnengrenzen weer open. Maar de Belgen zijn nog niet in elk land welkom. Buitenlandse Zaken zet vanaf maandag vereenvoudigde reisadviezen online. Met de heropening van de grenzen schakelt ook de passagiersluchtvaart van en naar België maandag weer een versnelling hoger. Op Brussels Airport wordt maandag een zeventigtal vluchten verwacht.

In onze buurlanden zijn we alvast welkom. Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg openen hun grenzen voor Belgen zonder beperkende maatregelen. We kunnen ook naar Italië, Zwitserland, Liechtenstein, Polen en Zweden reizen zonder een negatieve coronatest te moeten voorleggen of een verplichte zelfquarantaine te moeten doorstaan.

Er zijn een aantal landen die vragen om veertien dagen in zelfquarantaine te gaan bij binnenkomst van het land: het Verenigd Koninkrijk, IJsland, en Estland bijvoorbeeld. In Tsjechië en Oostenrijk is er de keuze tussen een test of een zelfquarantaine van twee weken.

Reisadviezen online

In volgende landen zijn we voorlopig nog niet welkom: Spanje, Noorwegen, Denemarken, Cyprus, Hongarije, en Finland. Voor een reis naar Spanje, een populaire vakantiebestemming onder de Belgen, is het nog even wachten tot 21 juni. Andere landen, zoals Cyprus, laten al een paar landen toe op basis van het risicogehalte, maar daar maakt België nog geen deel van uit.

Buitenlandse Zaken zet vanaf maandag vereenvoudigde reisadviezen voor Europese landen online zodat Belgen makkelijk kunnen zien naar welk land ze mogen reizen en welke voorwaarden er gelden.

De situatie kan immers snel veranderen. Op de website staan groene, oranje en rode lichtjes bij de reisadviezen, die in real time aangepast worden aan de nieuwe situaties. De Europese Commissie wil de buitengrenzen gradueel heropenen voor derde landen vanaf 1 juli.

Luchthavens verhogen passagiersvervoer

Met de heropening van de grenzen schakelt ook de passagiersluchtvaart van en naar België maandag weer een versnelling hoger. Op Brussels Airport wordt maandag een zeventigtal vluchten verwacht, onder meer dankzij de heropstart van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines.

Na twaalf weken zonder activiteit zal die maatschappij vandaag 22 vluchten uitvoeren. De eerste reizigers vertrekken om 7u30 naar Rome. Ook in de kleinere luchthaven van Charleroi staan er weer commerciële vluchten gepland.

Op beide luchthavens zijn er maatregelen: zo wordt de temperatuur van elke passagier gemeten en is een mondmasker verplicht. Reizigers wordt gevraagd om 2,5 uur voor vertrek aanwezig te zijn voor Schengenvluchten, en 3,5 uur voor vluchten buiten de Schengenzone.

Iedereen moet bij aankomst door een glazen container waar met thermische camera's de temperatuur wordt gemeten. In de terminal zijn 40 spoelunits opgesteld, meer dan 300 handgeldispensers geïnstalleerd en meer dan 10.000 grondstickers gekleefd die passagiers aansporen om afstand te houden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?