| Agenten hielden de Iraanse student onterecht onder schot in de Schildknaapstraat.

Belgische Staat veroordeeld voor onterecht onder schot houden van Iraanse student

24/11/2020

Een Iraanse doctoraatsstudent werd in het centrum van Brussel in juli 2016 gedurende uren onterecht onder schot gehouden door de politie. De Iraniër deed in opdracht van Universiteit Gent onderzoek naar gsm-straling aan de hand van een jas vol draadjes. Omstaanders en vervolgens de politie zagen hem daardoor verkeerdelijk voor terrorist. VRT meldt dat de Brusselse rechtbank van eerste aanleg de Belgische Staat heeft veroordeeld voor de manier waarop de Iraniër is behandeld.

20 juli 2016, op enkele maanden na de terreuraanslagen in Brussel, merken een aantal voorbijgangers een man op met een winterjas vol draadjes, terwijl het die dag 30 graden was. Het ging om een Iraanse doctoraatsstudent die de gsm-straling in het centrum van Brussel wilde meten met een soort meettoestel in zijn jas.

Verschillende mensen verwittigen de politie, bang dat het om een terrorist zou gaan, waarop die overging tot een identiteitscontrole. Hoewel de Iraanse student papieren van de universiteit bij zich had en een logo van de UGent op zijn rug droeg, schoten de agenten in actie wanneer ze de draden in zijn jas opmerkten.

Nadien werd de Iraniër urenlang onder schot gehouden, terwijl hij zich moest uitkleden tot op zijn onderbroek en onderzocht werd door een robot. Pas na een huiszoeking en communicatie met Universiteit Gent werd de man niet meer onder schot genomen. Na verhoor kon hij weer beschikken en werd de zaak geseponeerd.

Veel langer onder schot dan nodig

De Iraniër trok daarna zelf naar de rechtbank omwille van de manier waarop hij behandeld is tijdens de interventie. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de overheidsdiensten Binnenlandse Zaken en Justitie aansprakelijk gesteld. Volgens hen was het begrijpelijk dat de politie geen risico wou nemen, maar "men heeft geen absolute voorrang gegeven aan het contacteren van de universiteit, hoewel men dat had moeten doen", klinkt het bij de rechtbank.

"Bij het achterhalen van de identiteit en het onderzoek naar de ware toedracht van zijn verhaal, zijn er fouten en onzorgvuldigheden begaan die ertoe geleid hebben dat hij veel langer onder schot is gehouden dan nodig was.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Iraanse student, brusselse rechtbank

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni