Besmettingsgraad in Sint-Jan stijgt tot boven 9 procent

© PhotoNews

Enkele dagen geleden bleek dat het Sint-Jansziekenhuis een erg hoge besmettingsgraad vaststelde bij zijn coronatests. Donderdag is dat percentage nog eens gestegen, van 6,8 naar 9,2.

De voorbije dagen waren er al verschillende aanwijzingen dat het coronavirus zich ook in Brussel steeds sneller verspreidt. Zo waarschuwde de hoofdarts van Sint-Jan woensdag dat de besmettingsgraad bij de tests in zijn ziekenhuis de voorbije tien dagen op 6,8 procent lag, een pak hoger dan de ruim 2 procent die op dat moment gold voor het hele gewest.

Deze vrijdag bleek dan dat het aantal Brusselse gemeenten dat de alarmdrempel overschrijdt ook snel stijgt, van 4 naar 10.

Navraag in het Sint-Jansziekenhuis leert dat de besmettingsgraad in het ziekenhuis naast de Nieuwstraat ondertussen nog eens fors is geklommen: van 6,8 naar 9,2 procent donderdag (voor 260 stalen).

Dichtbevolkt

De cijfers kunnen een aanwijzing zijn dat het virus in het centrum van de hoofdstad aan kracht blijft winnen.

Hoofdarts Kenneth Coenye wees er eerder al op dat zijn ziekenhuis als centruminstelling in een deel van het gewest ligt dat veel gelijkenissen vertoont met de Antwerpse zones waar de grootste problemen zich voordoen: dichtbevolkte gebieden waar veel inwoners op een kleine oppervlakte wonen. Het zijn meteen ook gebieden waar het virus meer kans krijgt om zich te verspreiden.

Verschillende artsen pleiten ondertussen voor een algemene mondmaskerplicht in de openbare ruimte in het gewest. Het kabinet Vervoort laat weten dat zo’n regeling niet aan de orde is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?